Balıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemSağlıkYaşam

Öğün Atlayınca Ne Olur?

Kilo verme sürecinde daha az yemenin bir yolu olarak öğün atlamayı tercih edebilirsiniz. Ancak bu pek doğru bir yöntem değildir. Peki öğün atlayınca ne olur? Tüm detaylarıyla burada

 

Öğün Atlayınca Ne Olur?

Yiyecekler vücudunuzdaki her sisteme güç sağlamaya yardımcı olmaktadır. Bu sebeple bir öğün atladığınızda vücudunuzun hemen hemen her kısmı etkilenmektedir. Özellikle kilo vermek için günlük kalori alımını kısıtlamayı kolay bir yol olarak görebilirsiniz. Ancak unutmamalısınız ki öğün atlamak, pek çok sorunu beraberinde getirmektedir. Peki öğün atlayınca ne olur?

ANKSİYETE

Öğün atlamak veya genel olarak uzun süre yemek yememek, zihinsel sağlığınız üzerinde etkiye sahip olmaktadır. 2018 tarihli bir araştırmada, kahvaltıyı atlayan ergenlerin, düzenli olarak kahvaltı yapanlara göre stres ve depresyon yaşama olasılığının daha yüksek olduğu belirtilmiştir. Çok uzun süre yemek yemediğinizde, kan şekeriniz düşmektedir. Ayrıca vücudunuza kortizol üretmeye başlama sinyali vermektedir. Genellikle “stres hormonu” olarak adlandırılan kortizol, kan şekerindeki düşüşü düzenlemeye yardımcı olmak için salınmaktadır. Ancak aynı zamanda vücutta bir stres tepkisi yaratmaktadır. Bu durum da sizi endişeli veya depresif hissettirmekle kalmaz, aynı zamanda huysuz, sinirli ve bitkin hissetmenize de neden olmaktadır.

Öğün Atlayınca Ne Olur?

ENERJİ DÜŞÜŞÜ

Kan şekerinde gerçekleşen büyük dalgalanmalar, enerji seviyeniz için pek iyi bir durum değildir. Bununla birlikte insan beyni, kelimenin tam anlamıyla glikoz ile çalışmaktadır. Bu yüzden açlık halinde kafanız pek de kolay çalışmamaktadır. Bir öğünü atlamak, vücudunuzun çalışması için daha az kalori anlamına gelmektedir. Sonuç olarak eğer bir öğünü atladıysanız, egzersiz yoluyla kalori yakmayı kesinlikle hedeflememelisiniz. Çünkü bu, beyninizin kullanması için daha da az kalori demektir.

AÇLIK-TOKLUK HİSSİ KAYBI

Vücudumuzda, hormon şeklinde açlık ve tokluk sinyalleri bulunmaktadır. Basitçe söylemek gerekirse, leptin, vücudunuz yeterli olduğunda iştahınızı azaltmaktan sorumlu hormondu. Ayrıca ghrelin, vücudunuzun daha fazla yakıta ihtiyacı olduğunda sizi acıktırır. Bu hormonlar, onları dinlemediğinizde, belirli bir pencerede yemek yeme uğruna bile kolayca atılabilmektedir. Vücudunuzun açlık ve tokluk ipuçları, ne zaman beslenmeye ihtiyacınız olduğunun harika bir göstergesidir. Dış odaklı bir beslenme programını takip etmek için bunları gözden kaçırmak, zamanla bu ipuçlarıyla teması büyük ölçüde kaybetmenize neden olmaktadır. Sizin için aç ve tok hissetmenin nasıl bir şey olduğunu kavramak, olumsuz sağlık sonuçlarına yol açmaktadır.

Öğün Atlayınca Ne Olur?

SİNDİRİM DÜZENSİZLİKLERİ

Öğün atlamak mide bulantısı, ishal ve kabızlık gibi sindirim rahatsızlıklarına yol açmaktadır. Endişeli hissettiğinizde olduğu gibi, öğünler arasında çok uzun süre kaldığında vücudun açığa çıkardığı stres tepkisi sindirim sistemini rahatsız etmektedir. Eğer bir öğünü atlamak ve ardından aşırı yemek yemek gibi bir kısır döngü içindeyseniz, bu, sindiriminizi daha da zorlaştıracaktır. Vücudunuz tam olarak neyle başa çıkabileceğini bilmektedir. Ayrıca açlık ve tokluk ipuçlarını dinlemenin yanı sıra lif açısından zengin bitki besinleri yemek, uygun sindirim alışkanlıklarını yeniden kazanmanıza yardımcı olacaktır.

MİNERAL VE VİTAMİN EKSİKLİKLERİ

Öğün atlamak, çeşitli nedenlerle beslenme yetersizliklerine yol açmaktadır. Birincisi, öğün atlamak aynı zamanda vücudunuzu gelişmesi için ihtiyaç duyduğu düzinelerce temel besin maddesiyle besleme fırsatını da kaçırdığınız anlamına gelmektedir. Uzun süre yemek yemedikten sonra rafine karbonhidrat isteğine teslim olmak sizi bir anlığına doldurmaktadır. Ancak bu yiyecekler vücudunuzu gerçekten beslemek için gereken maddeleri içermez. Karbonhidratlar insan diyetinin önemli bir parçası olsa da bu ihtiyacı; tam tahıllar, meyve, baklagiller ve süt gibi besin değeri yüksek ürünlerden temin etmelisiniz.

Öğün Atlayınca Ne Olur?

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

 

Referanslar: Lauren Wicks'in makalesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu