GündemEkonomiTürkiye Gündemi

ÖNEMLİ TAŞERON AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Hayatına etki ettiğimiz kişi sayısı 1 milyon 20 bin kişi. Kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu işçi olacaklar. Belediye iştiraklerinde işçi statüsünde çalışacaklar”. Dedi

Çalışma Taşeron düzenlemesine ilişkin değerlendirmede bulunan Sarıeroğlu, “Çalışmamızın ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Uzun süredir beklenen çok fazla talebin olduğu bir alandı, sıkıntılı da bir alandı. AK Parti döneminde çıkmış bir çalışma şekli değil taşeron. 1930’lu yıllardan itibaren dünyanın birçok bölgesinde uygulanan bir çalışma şekliydi. Zaman içerisinde suistimaller, disiplinin dışına çıkma ile alakalı sorunlar yaşanınca bu alanı disiplin altına almak için partimizin hükümetleri bazı düzenlemeleri hayata geçirmişlerdi. Sendikal örgütler ile ilgili, ihalelerin 3 yılık yapılması gibi. Kadroya geçiş talebiyle ilgili çalışanlarımızdan bizlere iletilen hususlar vardı. Bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın mimarı olduğu düzenlemeyi hayata geçirmiş durumdayız. Şu an yaptığımız KHK ile hepimizin gönlünden geçen aslında bu düzenlemenin Meclis çatısı altında yapılmasıydı. Sayın Cumhurbaşkanımızın da aslında isteği KHK ile değil Meclis’te bu konunun tartışılarak, yasal zemine kavuşmasıydı. Ama ilk günden itibaren ‘biz sene sonuna kadar bu işi çözeceğiz’ deyip kendimizi bağladık” ifadelerini kullandı.

“KADROYA GEÇİŞ SAĞLIYORUZ”

“Bizlerin de titizliği, konunun teknik olması nedeniyle maalesef zaman konusunda sıkıntı yaşadık” diyen Sarıeroğlu, “İlgili bakanlıklarımızla da istişarelerimizi yaptık. Böyle olunca bir bütçe görüşmesi süreci vardı. KHK ile çıkma süreci yaşandı, bunun sebebi tamamen zamanla ilgili yetiştirmeyle alakalı yaşadığımız süreçler ve titizliğimizdir. İçimize sinen önemli bir düzenleme, kapsamı geniş bir düzenleme yaptık. Şu anda özellikle KİT’lerdeki arkadaşlarımız, onların mesajları, birçoğuyla telefonda görüşüyorum.

Bizim yasalarda, kamu ihale kurumunda yapılmış tanımlarla ilgili olarak sınırımız söz konusuydu, yapabileceğimiz en geniş düzenleme. Şu an kamuda istihdam edilen işçi sayımız 99 bin 38, sürekli işçi sayımız. Biz, yaptığımız düzenleme ile merkezi bütçe ile düzenlenmiş olan kamu kurum ve kuruluşlarımıza 450 bin kardeşimizin kadroya geçişini sağlıyoruz. Belediye iştiraklarımızda çalışanlarımızın sayısı halihazırda 99 bin 108. Buraya da yine 450 bin kişinin belediye iştiraklerinde kadrolarına geçişiyle ilgili bir düzenleme yapıyoruz. Bu bağlamda tüm yaptığımız bu düzenlemelerin yanında 4/C’li emekçilerimizle alakalı, onların 4/B’ye geçişiyle ilgili kapsamımızda çalışmalar var. Onlarla ilgili de geçiş süreci başlayacak. Mevsimlik işçilerimizle ilgili düzenlemelerimiz var, 5 ay 29 gün çalışıyorlar normalde, 4 ay daha çalışmalarını uzatma imkanı getiriyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu