Balıkesir Merhaba Blog YazılarıYaşam

Ormanlarda Keşfedilen En İlginç 5 Şey

Antik Şehirlerden Taş Kürelere: Ormanlarda Keşfedilen En İlginç 5 Şey

Ormanlarda Keşfedilen En İlginç 5 Şey

Gezegenimiz, onlarca farklı bitki ve hayvan türünün yaşadığı muhteşem ormanlara ev sahipliği yapıyor. Ancak yaşadığımız dünyayı güzelleştiren bu ormanların çatısı altında yer alan başka şeyler de var.

Yüzlerce yıl önce inşa edilen antik şehirler, kaynayan nehirler ve gizemli taşlar bunlardan sadece bazıları. Kısacası ormanlarda bulunan ilginç şeyler listesi hayli kabarık! İşte bugüne kadar gezegenimizdeki ormanlarda keşfedilen en ilginç 5 şey.

Ormanlarda Keşfedilen En İlginç 5 Şey

Angkor Antik Kenti

Fransız doğa bilimci ve kaşif Henri Mouhot, 1858 yılındaki Kamboçya seyahatinde oldukça ilginç bir keşfe imza attı: Angkor Antik Kenti! Üstelik bu keşif son derece sıra dışı bir bölgede, Kamboçya’nın kuzeyindeki balta girmemiş ormanlarda gerçekleşmişti!

Evet, Kamboçya’nın kuzey bölgesi 802 yılında kurulan Khmer İmparatorluğu’nun başkenti Angkor’a ev sahipliği yapıyordu. İçerisinde başta Angkor Wat ve Angkor Thom gibi görkemli tapınakların yanı sıra çok sayıda dini yapı, su kanalları ve eşiz eserler barından şehir 9. ve 15. yüzyıllar arasında bölgedeki en önemli yerleşim yerlerinden biriydi.

Ormanlarda Keşfedilen En İlginç 5 Şey

Shanay-Timpishka

Gezegenimiz muhteşem güzellikteki ormanlarla kaplı. Bu ormanlar onlarca ilginç canlı türünün temel yaşam alanı konumunda. Ancak ormanlar, bitkilerden ve hayvanlardan başka şeylere de ev sahipliği yapıyor. Örneğin Peru’daki Huánuco Ormanları’nda dünyanın en ilginç ve eşsiz nehri yer alıyor!

Huánuco Ormanları’ndaki Shanay-Timpishka isimli nehir, Dünya’nın “kaynayan” tek nehri olma özelliği taşıyor. Nehirdeki su sıcaklığı 45 ila 100 derece arasında değişiyor. Bölgedeki yoğun jeotermal enerji sebebiyle kaynadığı düşünülen nehir, uzun yıllardır yerli halk tarafından önemli bir şifa kaynağı olarak kullanılıyor. Fakat Shanay-Timpishka Nehri, ancak 2011 yılında Andrés Ruzo isimli jeofizikçi tarafından keşfedildi.

Ormanlarda Keşfedilen En İlginç 5 Şey

El Mirador

Guatemala’nın kuzey kesimleri, büyüleyici ormanlarla kaplı. Bölgedeki ormanlık alanlar ise milattan önce 10. yüzyılda kurulan antik bir Maya şehrine ev sahipliği yapıyor.

El Mirador isimli antik Maya şehrinde, milattan sonra 200 yılında terk edilmeden önce yaklaşık 80.00 kişinin yaşadığı düşünülüyor. Yüzyıllar boyunca sık ağaçlarla bezeli bir ormanda gizlenen şehrin keşfedilmesi ise ancak 19. yüzyılın sonlarında gerçekleşti.

Ormanlarda Keşfedilen En İlginç 5 Şey

Taş Küreler

Ormanlarda bulunan en ilginç şeyler listesi hayli kabarık. Ancak bazı taşların bu listeye dahil olması sizi şaşırtabilir. Çünkü herhangi bir ormanda herhangi bir taş parçasına rastlamak hiç de şaşırtıcı değil. Ancak Kosta Rika’nın taş küreleri veya Bolas de Piedra olarak da isimlendirilen taşlar, bir ormanda karşınıza çıkabilecek en ilginç şeylerden.

Kosta Rika’nın güneyindeki Diquis Vadisi’ndeki ormanlarda 1930’lu yıllarda keşfedilen bu taşların milattan önce 200 ila milattan sonra 1500 yılları arasında bir dönemde, bölgedeki yerli bir halk tarafından ortaya çıkarıldığı düşünülüyor. Her biri kusursuz denebilecek denli yuvarlak olan ve bazılarının çapı 2,6 metre olarak ölçülen bu taşların neden ve nasıl yapıldığı ise bilinmiyor. Bazı uzmanlar bu taşların birer sanat eseri olarak üretildiğini düşünürken bazıları ise taşların yön belirlemek için kullanıldığı görüşünde.

Ormanlarda Keşfedilen En İlginç 5 Şey

Vilcabamba Şehri

Peru’daki Cuzco bölgesinin yaklaşık 210 kilometre batısındaki ormanlık bir alan olan Espíritu Pampa da gizemli bir şehre ev sahipliği yapıyor. Amerikalı arkeolog Hiram Bingham tarafından 1909 yılında keşfedilen Vilcabamba şehrinin İnkaların, İspanyol işgali sırasında saklandığı şehir olduğu düşünülüyor.

Onlarca yıl boyunca türlü ağaçların arasında gizlenen şehirde tahıl depoları, mezarlıklar, gündelik konutlar, sulama kanalları ve daha pek çok sıra dışı tarihi yapı yer alıyor.

Ormanlarda Keşfedilen En İlginç 5 Şey
Haber Merkezi
Ayrıca ilgili konu için lütfen içeriği ziyaret etmeyi unutmayın! : “Gökten Yağan En İlginç 10 Nesne

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu