GündemTürkiye Gündemi

Prof. Dr. Celal Şengör En Riskli Şehri Açıkladı

Prof. Dr. Celal Şengör En Riskli Şehri Açıkladı

 

Kahramanmaraş merkezli yaşanan yıkıcı depremin ardından insanlar deprem korkusuyla uyumaya başladı. Enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken hayat da yavaş yavaş normale dönmeye başladı. Fakat en ufak bir sarsıntı bile insanları korkutmaya yetiyor.  ‘ Fay Hattı Üzerine Ev Yapılır Mı” isimli sosyal medya programına konuşan Prof. Dr. Celal Şengör, en riskli şehri açıkladı.

 

Prof. Dr. Celal Sengor En Riskli Sehri Acikladi 1

 

Şengör “Mesela Erzincan”

Hangi illerde şehirleşme olmamalı sorusunu cevaplayan Prof. Dr. Şengör:

“Mesela Erzincan. Hatta 1939 depremi olunca İhsan Hoca, ‘Bizler o zaman İsmet İnönü’ye söyledik. Şehri taşıyalım dedik. İnönü de ‘Devletimizin şu anki iktisadi gücü bütün şehri taşımaya yetmez’ demiş. Çünkü Erzincan bir çöküntü ovasının içinde oturuyor. Dolayısıyla sakat bir yerde… Şehri taşımak mümkün olmadığına göre zeminin iyi incelenip binalar ona göre yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

 

Sançar “Ben De Deprem Olma Riski Olan Bir İlde Yaşıyorum”

Deprem bölgesindeki 200 km’lik deprem hattını gezen Munzur Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Taylan Sançar “Malatya fayı hala aktif, Yedisu fayı Erzincan ve Tunceli’yi etkileyecek” dedi. Sançar ayrıca deprem bölgesindeki izlenimlerini paylaştı ve Yedisu fayı ile Malatya fayına dikkat çekti. Sançar ayrıca “Yedisu Fayı’nın deprem tehlikesi daha net nasıl açıklanır bilmiyorum. Lütfen hazırlıklı olalım. Ben de deprem olma riski olan bir ilde yaşıyorum” ifadelerini kullandı.

 

Fay Ozel

 

Sançar “Bu zararlardan kurtulmanın yolu var. O da tedbir”

“Erzincan Üzümlü ile Bingöl Yedisu arasında bulunan Yedisu Fayı ile ilgili olarak aşağıda yazdıklarım öncelikle bu fay hakkında daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Üzerinde en son deprem 1784 bir önceki deprem bundan 201 yıl önce yani 1583 yılında olmuş. Hem bu veriler hem de 1583 yılından önceki veriler birlikte değerlendirildiği zaman bu fayın yakın zamanda en az 7,2 büyüklüğünde bir deprem olacak. Bu depremde Erzincan ve Tunceli’nin zarar görmesi çok muhtemel… Bu zararlardan kurtulmanın yolu var. O da tedbir” dedi.

 

Sançar “Malatya fayı bana göre birinci derece öneme sahip bir faydır”

“Malatya Fayı üzerinde deprem beklediğimiz bir fay. Bu fay hakkındaki çalışmalar maalesef çok az. Son olan Ekinözü depremi bu faya önemli miktarda stres yükledi. Malatya fayı bana göre birinci derece öneme sahip bir faydır. Bir yandan şehri depreme hazırlarken diğer yandan bu fay hakkında çok yönlü çalışmaların başlaması gerek. Bu fay etilerini çevre illerde hissettirecektir. Malatya daha gerçek deprem yaşamadı. Sadece bir depremin şehre neler yapabileceğini anladı” şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu