GündemKöşe Yazıları

Radyasyona Karşı İçilebilecek Tıbbi Çaylar

Radyasyona Karşı İçilebilecek Tıbbi Çaylar

 

Günümüzde radyasyon büyük bir sorun. Günlük yaşamımızın her aşamasında televizyon, telefon, bilgisayar, mikrodalga, fırın vb gibi elektronik aletlerde iç içeyiz. Bu aletlerden yayılan radyasyon çok fazla. Peki bu cihazlardan yayılan radyasyonu emerek bizi koruyacak doğal bir çözüm yolu yok mu? Bu yayılımı engellemek için hangi bitkileri tercih etmemiz gerekiyor?

Halk arasında kaktüsün elektromanyetik radyasyonu emdiğine dair bir inanış vardır. Bu bir dereceye kadar doğru fakat zaten her bitki fotosentez yapabilmek için ortamdaki bulunan fotonları yani elektromanyetik kuvvetin bir bölümünü belirli bir miktarda emer. Ama bu radyasyonu emme işi öyle abartılacak boyutta değildir. Kaktüslerin radyasyona karşı koruma sağladığı iddiası, içlerindeki yüksek su oranıyla ilişkilendirilebilir. Bununla birlikte her canlı için radyasyon zararlıdır, o nedenle bitkilerin de bu zararlı ışınları büyük oranda emmesi söz konusu olamaz. Yani kaktüslerin ya da bir başka bitkinin çevredeki radyasyonu bize gelmeden yolundan döndürüp kendine çekmesi ve emmesi mümkün değildir. Zaten böyle bir şey yapmış olsa radyasyonun zararlı etkisi ile kısa zamanda kendisi de ölürdü.

 

656120 1920X1080

 

Bununla birlikte radyasyonun zararlı etkisine karşı çay olarak kullanılabilecek bazı tıbbi bitkiler var. Deney hayvanları ve insanlar üzerinde yapılan bilimsel çalışmalarda çeşitli nane tiplerinin ve melisa (oğul otu) bitkisinin radyasyonun neden olduğu hasarı hafifletebileceği ve hücre DNA’sında radyasyonun yol açtığı hasarları onarabileceği görülmüş. Bu nedenle sıklıkla nane ve melisa çayını tüketmekte yarar var.

Tıbbi nane (Latince bilimsel adı ile Mentha piperita), baharat olarak kullandığımız naneden farklı olarak mentol taşıyan bir uçucu yağa sahiptir. Bu nedenle de karakteristik olarak hepimizin bildiği tipik mentol kokusu vardır.  Deney hayvanları üzerinde yürütülen araştırmalar, nanenin vücut için zararlı olmayacak miktarlarda uygulanan iyonize radyasyonun zararlı etkilerini önleyebileceğini göstermektedir. Benzer şekilde kır iğdesi, ginseng, zencefil gibi bitkilerde de buna benzer etkilere sahiptir.

Peki, tıbbi naneyi nasıl kullanmalıyız?

Bir demliğe ya da bir bardak içerisine tıbbi nane yaprağı konduktan sonra üzerine taze kaynatılıp ve ılıtılmış su ilave ediniz. Bardağın ağzı hemen kapatılarak 10 dakika kadar demlenmeye bırakılmalı. Böylece tıbbi nanenin uçucu bileşenlerinin demlenen çayın içerisinde kalarak etkisini göstermesi sağlanabilir. Bu şekilde hazırlanan çayın, akşam yemeğinden iki saat sonra içilmesi ile gün boyunca habersiz olarak etkilendiğimiz radyasyon risklerinin bertaraf edilmesinde yararlı olabilecektir.

Radyasyondan uzak sağlıklı günler dilerim…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu