Balıkesir Merhaba Blog Yazıları>Bakım

Rozalı Cilt Nedir?

Yüzünüzde normalden farklı, geçmeyen bir kızarıklık ve sivilce benzeri kabarcıklar varsa roza hastalığı olabilir.  Ayrıca, halk arasında  gül hastalığı olarak da bilinir.

 Rozalı cilt genellikle yüz bölgesinde görülse de ilerleyen durumlarda göğüs ve sırt bölgesinde görülebilir. Kızarıklık, hassasiyet, şişlik ve sivilce benzeri lezyonlarla ortaya çıkan kronik bir cilt hastalığıdır.

 

Rozalı Cilt Nedir?

Rozalı Cilt Nasıl Anlaşılır?

Rozalı cildin bir diğer adı gül hastalığıdır. Bu hastalığın neden meydana geldiği tam olarak bilinmese de gül hastalığı belirtileri yaşanmasını tetikleyen bazı nedenler vardır. Genellikle yüz bölgesinde görülür. Ayrıca, bu özellikle burun ve çevresinde hastalık kızarıklık, hassasiyet, şişlik ve sivilce benzeri lezyonlarla kendisini gösterir. Kızarıklık özellikle yanaklar, alın, çene ve burun bölgesinde belirgin bir şekilde görülür.

Güneş ışınlarına maruz kalma, hava değişimleri, dengesiz beslenme gibi durumlarla tetiklenir ve daha belirgin hale gelerek büyür. Ayrıca rozalı ciltler oldukça hassastır. Bu da ciltte yanma, kaşıntı, acı gibi semptomlarla kendisini gösterir. Eğer sivilce şeklinde ortaya çıkıyorsa beraberinde yaşanan ağrı ve kızarıklıkla ayrıştırılabilir. Her belirti kişiden kişiye değişiklik gösterir. Cilt kalınlaşması, renk değişimi ve büyüyüp genişleyen damarlar ortak belirtilerdir. Gül hastalığı tedavisi bu semptomların azaltılmasına yöneliktir.

Rozalı Cilt Nedir?

Rozalı Cilt Neden Oluşur?

Rozalı cildin ya da diğer adıyla gül hastalığının ortaya çıkmasına neyin etkili olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Dahası, rozalı cilt ailede roza öyküsü olan kişilerde daha yaygın görülür. Bunun için genetik yatkınlığın roza oluşumunda bir faktör olabileceği düşünülebilir. Bir diğer unsur bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Bağışıklık sistemi zayıfladığında cildin mikroorganizmalara aşırı tepki göstermesi rozalı cilt semptomlarına yol açabilir. Son olarak çevresel faktörlerin rozalı cilt oluşumunda etkisi olabilir. Çevresel faktörler arasında sıcaklık değişimleri, zararlı güneş ışığı, stres, dengesiz ve sağlıksız beslenmek bulunur. Bazı yanlış seçilmiş cilt bakım ürünleri de roza semptomlarını tetikleyebilir. Cilt tipiyle uyumsuz cilt bakım ürünleri rozalı cilt dışında başka problemlere de yol açabilir.

Rozalı Cilt Nedir?

Rozalı Cilt Tedavisi Nasıl Yapılır?

Cildin neden oluştuğu kesin olarak bilinmediği için belirli bir çözümü de yoktur. Roza hastalığının tedavisinde amaç semptomları kontrol altına almak ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktır. Tedaviye başlamadan önce bir dermatolog tarafından teşhis edilmesi gerekir. Doktorunuzun verdiği tavsiyelere uymak bu süreçte oldukça önemlidir. Stresten uzak durmak, cildinizle uyumlu cilt bakım ürünleri kullanmak gibi günlük hayatınızda değişiklikler yapmak en iyi tedavi biçimidir.

Roza Hastalığı Kalıcı mıdır?

Cildinizde bir değişiklik olduğunu, yaşadığınız semptomların Roza hastalığı ile benzer özelliklerde olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir dermatoloğa danışmalısınız. Böylece bu hastalıkla mücadele edebilmek için ilk adımı atmış olursunuz. Hastalığın tamamen geçmesi kişiden kişiye değişiklik gösterse de başta doktorun önerdiği tedaviyi uygulamak ve dikkat etmeniz gerekenleri yerine getirmek semptomları büyük oranda azaltmayı sağlar. Bu noktada; sizin cildinizi iyi tanımanız ve değişiklikleri iyi takip etmeniz de oldukça önemli. Cildinize iyi gelen şeyleri bulabilirsiniz. Beraberinde, hastalığı tetikleyen, hasarı artıran nedenleri tespit etmeli ve onlardan kaçınmalısınız.

Rozali Cilt Nedir 3

Rozalı ciltler ne yememeli?

Dengeli ve sağlıklı beslenmek her hastalıkta olduğu gibi Roza hastalığında da oldukça önemlidir. Bazı yiyecekler semptomları tetikleyebilir. Bunun yanında, cildin daha da hassas hale gelmesine neden olabilir. Bu nedenle, roza hastaları baharatlı, fermente yiyecekleri mümkün olduğunca tüketmekten kaçınmalıdır. Ayrıca yiyecek ve içecekleri çok sıcak ve çok soğuk olacak şekilde tüketmek de aynı şekilde Roza hastalığını tetikleyebilir. Bunların yanı sıra herkesin farklı bir metabolizması olduğu düşünüldüğünde kişinin kendi deneyimlerine göre semptomları tetikleyen diğer yiyecekleri ve içecekleri tespit etmesi de çözüm konusunda faydalıdır. Bunun için roza hastaları semptomları artıran yiyecekleri belirlemek için bir beslenme günlüğü tutabilir. Böylece yediklerinde değişiklik yaparak semptomları kontrol altında olmasını sağlayabilirler.

Rozalı ciltler hangi güneş kremini kullanabilir?

Ciltler hassas olduğu için güneş koruyucu seçimi önemlidir.

  • Fiziksel filtre ve mineral içeren,
  • En az 30 SPF koruma faktörü olan
  • Hipoalerjenik
  • Su bazlı güneş kremleri bu ciltler için uygun olabilir.

Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta zaten hassas olan rozalı cildin herhangi bir bakım ya da kozmetik ürünle tahriş olmasını engellemektir. Cildi tahriş eden ve yıpratan yerine besleyen ve onaran içerikleri olan güneş kremlerini seçmelisiniz.

Gebelikte Cilt ve Dudak Kuruluğu//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu