Gündemİlçe Haberleri

Gürbüz Şahin Eğitim Sistemi Büyük Bir Çöküş İçinde

Gürbüz Şahin, Eğitim sistemi büyük bir çöküş içinde. Balıkesir il Eğitim Sen Başkanı Şahin Gürbüz  Köy Enstitülerinin 83. Kuruluş Yıl Dönümünü kutladı. Kutlamasında çarpıcı açıklamalar yaptı.

Gürbüz Şahin,  Eğitim sistemi büyük bir çöküş içinde. Gürbüz, ”Türkiye’nin ekonomik, toplumsal ve kültürel gelişiminde belirleyici roller oydı. Bununla birlikte 17 Nisan 1940 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’un önderliğinde kurulan Köy Enstitüleri, aradan geçen 83 yıla rağmen Türkiye’nin en temel aydınlanma ışığı olmayı sürdürmektedir.” dedi.

Gürbüz Şahin, ,Köy Enstitüleri nüfusun yüzde 80’inden fazlasının köyde yaşadığı söyledi. Bununla beraber halkın büyük bölümünün okuma yazma bilmediği bir dönemde kurulmuştur dedi. Gürbüz,  ‘Eğitim üretim içindedir’ şiarını ilke edinen Köy Enstitüleri, üretime ve kalkınmaya yönelik öğrenimi temel aldı. Önemli ve tarihsel bir deneyim. Ülkemizin tarihinde önemli bir yere sahiptir.” dedi.

Her Mezunun Öğretmenlik Diplomasında Bir ‘İş’ Ve Bir De ‘Tarım’ Faaliyeti Ek Branş Olarak Belirtilmiştir

Köy Enstitüleri kırsal yörede toplumsal, ekonomik ve kültürel kalkınmayı sağladı. Bu alanda ilgili gerekli insan gücünü yetiştirmek için kurulan temel eğitim kurumlarıdır. Köy Enstitüleri deneyiminin ülkenin öğretmen yetiştirme sistemine yaptığı katkılar unutulmuyor. Aradan geçen zamana rağmen günümüzde de hatırlanıyor. Şahin, ” Bugünün siyasi iktidarı tarafından hedef haline getirilen ve eğitim biliminin temeli olan laik ve karma eğitim sistemine dayanır. Köy Enstitülerinde okutulan derslerin yüzde 50’si kültürdür. Ayrıca  yüzde 25’i tarım ve yüzde 25’i de teknik derslerden oluşmuştur. Her mezunun öğretmenlik diplomasında bir ‘iş’ ve bir de ‘tarım’ faaliyeti ek branş olarak belirtilmiştir. Türkiye’de uzun yıllardır uygulanan eğitim müfredatları ve ders programlarının Köy Enstitüleri zamanının çok gerisinde kaldığı açıktır.” dedi.

 

Bilgi Ve Deneyimin Günlük Hayata Aktarımın Önemli

Gürbüz Şahin, bilgi ve deneyimin günlük hayata aktarımın öneminden bahsetti.  Şahin,, ”Köy Enstitüleri, sadece uygulandığı kısa dönem içinde değil.  Aynı zamanda eğitim sitemimizin tarihsel bütünlüğü içerisinde iz bıraktır. En önemli eğitim kurumlarıdır. Köy Enstitüleri aracılığıyla, öğrencilerin bilgi ve yeteneklerinin geliştirilmesi amaçlandı. Aynı zamanda okul içinde kazanılan bilgi ve deneyimlerin günlük hayata aktarımı da önemli ve gerekli görülmüştür. Kurulduğu dönemde kendi öğretim programını kendileri düzenledi. Köy Enstitülerinde temel öğrenme ilkesi yaparak, yaşayarak ve keşfederek öğrenmedir.” dedi.

Bu Okullar Günümüz Açısından da Önemli

Bu okulların günümüzde de önemli olduğuna vurgu yaptı.  Şahin, ”Eğitim açısından bakıldığında, çocukların öğrenmeyi sevmesi önemlidir. Ayrıca hem birer köy öğretmeni olarak yaşadıkları köylere ışık olması  açısından bu okullar birer dönüm noktası olmuştur. Başarılı öğrencilerin bilgi ve yetenekleri doğrultusunda değerlendirilerek seçildi. Bu okullar günümüz açısından da önemli bir model olmayı sürdürmektedir.” dedi.

Eğitim Sistemi Büyük Bir Çöküş İçinde

Şahin, eğitim sisteminin büyük bir çöküş için olduğunu söyledi.  Şahin, ,” Köy Enstitülerinin zengin ders içeriği, benimsediği öğretmen yetiştirme ve eğitim modelinin ne kadar önemli ve değerli olduğu günümüzde daha iyi anlaşılmaktadır. Türkiye’de laik ve bilimsel eğitime yönelik tehditler her geçen gün artıyor. Okullar dini vakıf ve derneklerin kuşatması altına alındı. Öğrencilerimiz bizzat Millî Eğitim Bakanlığı eliyle cemaat ve tarikatların kuşatması altına çekildi. Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal yapısının oluşumuna çok değerli katkıları oldu. Köy Enstitüleri pratiğinin eksikliği, eğitim sisteminin büyük bir çöküşün eşiğinde olduğu günümüzde çok daha yakından hissedilmektedir.” dedi.

Şahin, karma eğitiminde kaldırılmaya yönelik çalışmları doğru bulmadığını iletti. Gürbüz Şahin,”Geçmişte Köy Enstitülerini kapatan ve yarattığı tüm olumlu izleri silmeye çalışan karanlık zihniyet var. Bugün laik bilimsel eğitime savaş açarak, karma eğitim uygulamalarına aykırı uygulamalara göz yumuluyor. Bundan dolayı eğitim sistemini iktidarın siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda biçimlendirmek isteyenler aynı kaynaktan beslenmektedir.” dedi.

 

 

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu