Köşe Yazıları

SAHNE SANATLARI DEDİKODULARI

Bu dedikodu köşesi özellikle benimde araştırırken çok ilgimi çekti. Çünkü tiyatronun dedikoduları ile ilgili. Açıkçası benimde bilmediğim bilgilerle karşılaştım. Sadece tiyatro yok tabi… Sahne sanatlarının tüm dalları pandomim,opera ve balenin enleri ile sizleri başbaşa bırakıyorum.Keyifli okumalar…

* Tiyatronun ilk ortaya çıktığı yer ve bu sanatı izlenebilir hale getirenler Yunanlarmış. Tepelere oturarak izledikleri tiyatro eserlerine genelde katılım yaklaşık 18 bin kişi oluyormuş.Daha sonra Romalıların tiyatroya el attığı dönemde ise 40 bin kişilik koltuklar üretilmiş ve artık insanlar bu taştan koltuklara oturarak tiyatro izlemeye başlamışlar.

* Antik Yunan’da aktörler dini törenlerde yaptıkları ayinlerde duygularını göstermemek için maskeler giyerlermiş.Bu olay tiyatroya olan saygıyı arttırmış.

* Tüm zamanların en iyi oyun yazarı hepinizin bildiği üzere 1500’lü yıllarda yaşamış olan William Shakespearemiş…Oyunları nerdeyse dünyadaki tüm dillere çevrilip bir çok ülkede oynanmış.Shakespeare hayatı boyunca 37 oyun yazmış.Bunlardan en uzun olan “Hamlet” aynı zamanda en uzun soloya sahipmiş.Yani  Hamlet’i oynayan bir aktör yaklaşık 12 bin kelimeden oluşan bu oyunu izlemek zorundaymış.

* Dünya’da tiyatro’nun cenneti olarak bilinen yerler Amerika’nın New York şehrindeki Broadway ve Londra’da ki “West End” noktalarmıymış. Dünyada aktörlük yapan ve tiyatro ile hayatını idame ettiren her oyuncunun ulaşabileceği son nokta bu iki yerde sahne almakmış.

* Dünyada ki en eski kapalı tiyatro salonu İtalya’nın Vicenza kentinde 1583 yılında inşa edilmiş.En büyük açık hava tiyatro alanı ise Avustralya’nın Perth şehrindeymiş.

* Bir tiyatro oyuncusu hayatı boyunca en fazla kaç rolde oynayabilir dersiniz? Bugüne kadar tam 3.385 farklı rolde oynayan bir aktör varmış ve tarihe geçmiş.

* Tiyatronun geçmişi M.Ö 500’lü yıllarda dayanıyormuş.Yunanlılar tarafından ortaya çıktığını söylemiştim. Pandomim ise M.Ö 100’lü yıllarda Romalılar tarafından bulunmuş.Opera’nın geçmişi 1580’lerde İtalya ve Fransa’da başlamış. Bale 1650’lerde Fransızlar tarafından bulunup sahne sanatlarına kazandırılmış. Ve son olarak sinema 1890 yıllarında Amerika tarafından dünyaya kazandırılmış bir sanat buluşu olarak tarihe geçmiş.

* Bugüne kadar ki en uzun sergilenen müzikal 1999 yılında “Andrew Lloyd’un Kedileri” grubu tarafından “A Chorus Line” ismi ile seyirciyle buluşmuş. Bu müzikal tamı tamına 6.000 defa sergilenerek hem en uzun hem de en fazla sergilenen müzikal olarak tarihe geçmeyi başarmış.

* Bale sanatı aslında Fransa’da saray eğlencesi olarak ortaya çıkmış.Gelmiş geçmiş en büyük yıldız  balerin ise 1800’lü yıllarda yaşayan Marie Taglioni’ymiş.

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Eksik bilgi gibi geldi bana. Türklerin Karagöz Hacivat’ı ve meddahlık sahne sanatlarından sayılmıyor mu? Merak ettim. Gerçi bu gösterileri aynı anda binlerce kişi izlememiştir ama bilemedim. Yazınızı okurken aklımdan bunlar geçti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu