GündemKöşe Yazıları

SALEP

Soğuk Kış Günlerinin Vazgeçilmez İçeceği: SALEP

Soğuk Kış Günlerinin Vazgeçilmez İçeceği: SALEP

Salep

Aromasıyla insanı kendine cezbeden salep, içildiğinde vücut ısısını artırması ve hoş kokusu ile soğuk kış günlerinin vazgeçilmez içeceklerindendir. Salep, orkide ailesinin türlerinin yumrularından elde edilen bir tozdur.

Yazın elimiz soğuk su ve içeceklere giderken, kışın “Şimdi sıcak bir şeyler olsa da içsek” deriz. Gözlerimiz çay, salep gibi içecekleri arar.

Kış mevsiminde soğukla birlikte artış gösteren grip ve nezle gibi hastalıkların tedavisinde destekleyici bir içecektir. Özellikle öksürüğün azalmasına yardımcıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan salep, göğsü yumuşatır ve boğaz ağrısına da iyi gelir.

Sütle hazırlandığı için güçlü bir kalsiyum ve protein kaynağıdır. Süt ile hazırlanan salep vücutta yağ yağma hızını artırıcı etkiye sahiptir. Ayrıca süt ve yoğurdu yeterince tüketmeyen kişiler, saleple süt içmiş olur. Bu noktada amaç, süt tüketimini artırmaksa hazır değil, evde süt ile yapılan tercih edilmelidir.

Tarçınlı salep kan şekerini kontrol altına aldığı için aniden ortaya çıkan tatlı krizlerini de engeller. İyi bir ara öğün alternatifi olan tarçınlı salep, midede uzun süre kalarak tokluk hissi verir. Bu sayede evde, sağlıklı koşullarda hazırlanan salep ile aç kalmadan kilo vermek de mümkün olabilir. Salepte bulunan glukomanan (bir çeşit lif), kendisinin 80-100 katı su çekebilen yapıya sahiptir. Böylece midede hacim oluşturarak tokluk süresini uzatır.

Salepte bulunan müsilaj su ile şişen bir çeşit polisakkarittir ve dışkı hacmini artırarak kabızlığı önler. Ancak bu etkiden yararlanmak için o gün yeteri kadar su içilmesi gerektiğini de unutmamak gerekir.

Evde hazırlayacağınız salep, şeker oranını kendinize göre belirlemeniz ya da hiç kullanmamanıza imkan sağlayacağı için çok daha sağlıklıdır. Bunun için 1 litre yarım yağlı süt, 3 yemek kaşığı toz salep, tarçın, isteğe bağlı olarak şeker yeterli olur. Bir litre yarım yağlı sütü bir tencereye koyun. Toz salebi içine yavaş yavaş ekleyin ve topaklanma olmaması için sürekli karıştırın. Süt ve toz salep karışımı kaynayınca kısık ateşte birkaç dakika daha karıştırıp, ocaktan alın. İçine istediğiniz oranda tatlandırıcı ekleyin ve üzerine tarçın ekleyerek afiyetle sıcak sıcak için.

Tarifte olduğu gibi evde yarım yağlı sütle yapıldığında salepin bir fincanı, ortalama 100 kaloridir. Hafif olsa da bir enerji değeri olduğu unutulmamalı ve kontrollü tüketilmelidir. Enerjisi ve şeker oranı yüksek olduğundan hazır salep tüketiminden kaçınmak gerekir.

Salep oldukça kıymetli ve ender bulunan bir gıdadır. Pahalı bir ürün olduğu için piyasada daha uygu fiyatlı sahte salep satılabilmektedir. O nedenle salep satın alırken güvenilir işletmelerden satın almak oldukça büyük önem taşımaktadır. Fakat, yine de gerçeğini sahtesinden ayırmak için tarif edecek olursak, gerçek salep krem veya bej rengi tonlarındadır. Ayrıca, gerçek salebi anlayabilmemiz için kokusuna bakabilirsiniz. Gerçek salep köksü biraz ağır bir kokuya sahiptir. İçinde tarçın, karanfil, nişasta kokusu alıyorsanız ona katkı katılmış demektir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu