Gündemİlçe HaberleriÖzel Haberler

ŞEFTALİDE BUDAMA VAKTİ

Şeftalisiyle ünlü Kepsut’ta neredeyse çeyrek asırdır tarım ile uğraşan Mehmet Barak, şeftalinin budanmasından bakımına kadar dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Barak, “Kepsut’un değeri şeftali üreticiliğine destek vermek şart. Bu bizim üretim kaynağımız” dedi.

25 Senedir Kepsut’ta şeftali üreticiliği yapan Mehmet Barak, iyi bir şeftali yetiştirmek için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Kepsut’ta eskiden 1 milyona yakın şeftali fidanı olduğunu söyleyen Mehmet Barak, bu fidanların günümüzde 5-6 bine kadar düştüğünü dile getirdi. Şeftali üreticiliğinin de düştüğünü söyleyen Mehmet Barak, üreticilere destek olunması gerektiğini söyledi.

“ŞEFTALİ ÜRETİMİ DÜŞTÜ”

Şeftali üretiminin geçmişe oranla çok düştüğünü söyleyen Mehmet Barak, “Ben çeyrek asırdır şeftali üreticiliği yapıyorum. İyi bir şeftali üretimi için yapılması gerekenler var. Yetiştirilmesinden satışına kadar şeftali üretiminde herşey ile ayrıca ilgilenmek lazım. Mesela eskiden Kepsut’ta 1 milyona yakın fidan vardı. Artık günümüzde fidan sayısı 5-6 bine kadar düştü. Vatandaşlar şeftali üretiminden yavaş yavaş çekiliyor” dedi.

“ŞEFTALİ PARA YAPMIYOR”

Şeftali fiyatlarının düşük olduğunu söyleyen Mehmet Barak, “Şeftali üreticileri yavaş yavaş çekiliyorlar. Havaların da etkisi var. Hava şartlarından dolayı ve artık şeftali para yapmıyor. Herşey çok pahalı. Üretici gübreyi, elektiriği, suyu kullanıyor ve onları ödemek de zorlanıyor. Şeftali satışından da para kazanılmıyor. Bu nedenle vatandaşlar da üretimden çekiliyor” ifadelerini kullandı.

BUDAMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Şeftali budamasında dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Mehmet Barak,”Budamada önemli olan orta yerin açılması meyvenin hava alması güneş görmesi çeşitli budama şekilleri var. Buna bağlı olarak da herkes kendi ürününe uyanı tercih edebilir. Mesela adam derki benim malım az olsun ama kaliteli olsun. O zaman biraz daha seyreltme yapılabilir. Ama yıllardan beri iklimin değişmesinden dolayı en iyi budama şekli budur. Geçen sene dallarda çok fazla çiçek vardı. Nisan ayında ayaz oldu %80’ini götürdü” dedi.

“ÜRETİCİ HAYVANCILIĞA DÖNÜYOR”

Tarım ile uğraşan üreticilerin artık hayvancılığa yöneldiğini söyleyen Mehmet Barak, “Günümüzde üretici hayvancılığa yöneliyor. Geçen gün arkadaşla görüştük. “Mehmet abi ben yavaş yavaş bırakacağım” diyor çünkü “Bunu bir kırağı vurduğu zaman benim bir senem heba oldu” diyor ama hayvanda daha iyi diyor 5-10 tane hayvandan 1 i gitse diyor bişey olmaz diyor ama bu gitti mi bütün her şeyin bitiyor” diye düşünüyor. Bu konuda da haklı” ifadelerini kullandı. Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu