GündemKöşe Yazıları

Soğuk Havada Burun Akıntısı

Soğuk Havada Burun Akıntısı

 

Soğuk bir kış gününde dışarıya çıktıysak o sırada hasta olmasak, hatta üşümüyor olsak ta bir süre sonra burnumuz akabilir.

Bu, aslında vücudumuzun verdiği son derece normal bir tepki. Burnumuzun tek işlevi koku almak değil. Burnumuz aynı zamanda ciğerlerimize çektiğimiz havanın ısınıp nemlenmesini sağlayarak ciğerlerimizi koruyor. Soğuk hava genellikle kurudur da. Burnumuz soluduğumuz havayı yeterince nemlendirebilmek için sıvı üretimini artırır. Bu sıvının fazlasını burun akıntısı olarak deneyimleriz. Soğuk havalarda burnumuzun akmasının bir nedeni de soluk verirken ciğerlerimizden çıkan ılık ve nemli havadaki su buharının burnumuzda daha soğuk bir ortamla karşılaşarak yoğunlaşması ve burnumuzun iç çeperinde su damlaları oluşturmasıdır.

Soğukta burun akıntısı nasıl geçer?

Alerji ve soğuk algınlığına bağlı burun akıntısını durdurmak için sıcak bir duş alabilir, evin havasını nemlendirmek için buhar makinesi kullanabilir ya da burun ve çevresine sıcak tatbiki yapabilirsiniz. Burun akıntısına tıkanıklık da eşlik ediyorsa tuzlu su çözeltileri hazırlayarak burnunuzu temizleyebilirsiniz.

Neden Burnum Üşüyor?

Uzun süre düşük sıcaklığa sahip bir ortamda kaldığımızda vücut, kollar ve bacaklardaki kan akışını azaltarak ısıyı korumaya çalışır ve vücuttaki hayati organlara yönlendirir. Ayrıca burunda çok fazla yağ bulunmadığı için üşüyecek ilk noktalardan biri olarak ortaya çıkıyor.

Çok üşüyen insanlar ne yemeli?

Karabiber; Karabiber birçok alanda sağlığımıza hizmet etmektedir. …

Kök Sebzeler; Kabak, tatlı patates, havuç, lahana gibi kök sebzeleri sindirirken vücut daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. …

Soğuk havalarda üşümemek için alabileceğimiz birkaç önlem var. Kalın giymek zaten başlı başına olması gereken. Bunun yanında Tarçın; Tarçın kan şekerinizi dengede tutar. Zencefil; Havlıcan; Zerdeçal; Acı Biber; Ihlamur; gibi tüketebileceğimiz bitki çeşitleri de var.

Karabiber;

Karabiber birçok alanda sağlığımıza hizmet etmektedir. Özellikle kış aylarında tüketilmesi tercih edilir. Bunun en önemli sebebi soğuk algınlığından kaynaklanan hastalıklara karşı anlık sonuçlar verebilmesidir. Karabiberin öksürük ve soğuk algınlığını giderici özelliği vardır. Bunun yanında kış aylarında ısınmamızı sağlayan zengin bir besin kaynağıdır. İçerisinde bulunan biberin maddesi sinir sistemimizi uyararak ısı üretimini artırır. Tuz tüketimini azaltıp onun yerine her öğün yemeklere yarım çay kaşığı kadar karabiber ilave ederek yemekleri tatlandırabilirsiniz.

Tarçın;

Tarçın kan şekerinizi dengede tutar. Eğer çabuk üşüyen bir bünyeniz varsa tarçın sizin için akla ilk gelebilecek besindir. Lif oranı yüksek olan tarçın vücut ısısını arttırır. Soğuk havaya çıkmadan önce, dilinizin üzerine koyacağınız bir çay kaşığı toz tarçın, kan akımının vücut yüzeyine doğru hücum etmesine destek oluyor, bu da vücudun ısınmasına yardım ediyor.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu