Gündemİlçe Haberleri

SORUNU ÇÖZDÜ, 30 MİLYON KAZANDI

Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, önceki gün düzenlediği basın toplantısında, ilçede yaşanan Jeotermal ısınma sorunu ve bu sorunların çözümü için belediye iştiraki ile kurulan SIN-JET (Sındırgı Jeotermal) şirketine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Yavaş bu gün gelinen noktada Sındırgı’nın jeotermal ısınmasını sağlayan şirketin yaşadığı bazı sıkıntılar nedeniyle, belediye iştiraki ile kurulan SIN-JET (Sındırgı Jeotermal) şirketi tarafından ciddi bir indirimle hisselerin tamamının devralındığını ifade etti.

Yavaş, şirket mali sıkıntılar yüzünden Jeotermal ısınma ile ilgili yoğun sıkıntılar yaşatınca konuyu Belediye Meclisine taşıdıklarını ve böyle bir karar alındığını belirtti. Söz konusu şirketin bu güne kadar yaptığı yatırımların mali karşılığının, Kurumsal anlamda tam yetkili bir denetçi mali müşavir aracılığı ile belirlendiğini ifade eden Yavaş “belirlenen rakamlardan hareket ederek şirketle yürüttüğümüz pazarlık sonucunda, proje maliyetinin 30 milyon kadar altında bir rakamla hisseleri devraldık” dedi.

ÖNCE PAZARLIK YAPTIK

Başkan Yavaş “Denetçi mali müşavirin belirlediği rakamlara baktığınızda, şirketin bu güne kadar yaptığı harcamaların miktarı 36 milyon, Şirketin tesis ettiği abonelikler vasıtası ile elde ettiği gelir ise 14,6 milyon TL olarak karşımıza çıktı” dedi. Şirket yetkilileri ile yapılan ilk görüşmede kendilerinden bu rakamların farkı olan 22 milyon TL’nin talep edildiğini ifade eden Yavaş “yaptığımız uzun pazarlıklar sonucunda 14 milyon TL’ye anlaşma sağladık. Ayrıca bedeli alınan ve halen tesis edilemeyen abonelikler için 3,6 milyon ve belediyeye aktarılması gereken 650 bin TL için sözleşmeye eklediğimiz bir madde ile bloke koyduk” dedi.

30 MİLYON UCUZA ALDIK

Yavaş, bu projenin bu günkü yatırım bedeli asgari 60-65 milyon civarında olduğunu belirterek, Hisselerin devralınmasıyla neredeyse 30 milyon TL kazanç sağlandığını belirtti. Yavaş Denetçinin maliyet belirlerken yapılan harcamalara dair resmi belgeler üzerinden hareket ettiğini, dolayısı ile o günkü maliyetlerin dikkate alındığını ifade etti. Ortaya çıkan rakamların güncel olmadığı için düşük olduğunu belirten Yavaş, “Aslında bu yatırım ile ilgili bir maliyet güncellemesi yapıldığında, 24 km’lik isale hattı ile şehir içinde döşenen yaklaşık 50 km şebekeyi, esanjörleri dikkate aldığınızda bu projenin maliyeti asgari 60 milyon civarında. Dolayısı ile bu satın almadan ilçe olarak elde ettiğimiz kazanç asgari 30 milyon civarında. Ayrıca ısınmada yaşanan sıkıntıların giderilmesi noktasında da bir an önce çözüm şansıda elde etmiş olduk.

PARA CEZBEDİNCE!

Şirketin ilk abonelerin tesisinde başvurular ve dolayısı ile yapılan ödemeleri dikkate alarak dağınık bir şekilde abone tesisi yaptığına dikkat çeken Yavaş “bu dağınıklık şu anda faydalandığımız jeotermal kaynaktan faydalanma noktasında yetersizlik oluşmasına neden oldu” dedi. An itibari ile Belediye uhdesinde olan ve kullanımı ihale edilen jeotermal kuyunun kapasitesinin dikkate alınmasının gerektiğini belirten Yavaş “şu anda 2200 abone var. Bu gün itibari ile 25.000 aboneye sahip olan AF-JET (Afyon jeotermal) şirketinden de destek alarak kurduğumuz tamamen müstakil SIN-JET aracılığı ile ilçemize çok daha iyi hizmet edeceğiz. Burada vatandaşlarımıza da bir görev düşüyor aslında. Zira ısınma sorunu yaşadığı için pompa kullanarak sisteme farkında olmadan zarar veren ve dolayısı ile bir çok abonenin ısınmasına engel olanlar var. Bu konuda tedbirler alacağız elbette ve çok kısa sürede konforlu ısınma sorununu çözeceğiz” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu