GündemTürkiye Gündemi

Tabip Odası Kanser Haftası’nda Erken Teşhisin Önemine Dikkat Çekti

Tabip Odası Kanser Haftası’nda Erken Teşhisin Önemine Dikkat Çekti

Balıkesir Tabip Odası’ndan 1-7 Nisan tarihleri arasında belirlenen Kanser Haftası nedeniyle bir açıklama.

ULUSAL KANSER HAFTASI’NDA AÇIKLAMA

Kanser ve kanserden korunma konusunda farkındalığı artırmak için Türkiye’de, her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında “Ulusal Kanser Haftası” etkinlikleri düzenleniyor. Balıkesir Tabip Odası’da  haftanın başlangıcında Kanser hastalığının ne olduğuna ve kanser korunma yöntemlerine ve erken teşhisin önemine yönelik bilgiler içeren bir açıklamada bulundu. Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan’ın dile getirdiği açıklamada şunlar kaydedildi:

 “YÜZDE 30-50’Sİ”

Kanser, ortak özellikleri nedeniyle çok sayıda hastalığa verilen bir ortak isimdir. Kanser başlığı altında toplanan yüzlerce hastalığın ortak özelliği “Vücudumuzdaki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıdır”.  Günümüzde kanserin yüzde 30-50’si önlenebilirdir. Bu, kansere neden olan risk faktörlerinden kaçınma ve erken teşhis ile mümkündür.

Bireyler ve toplumlar, kanserden ölümlerin en az üçte birinin tütün ürünlerinden kullanılmaması, meyve ve sebzeden zengin sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, fiziksel aktivitenin arttırılması, obezite ve alkolden uzak durulması ile önlenebileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Ayrıca hava kirliliğini önleme, güneş ışınlarına özellikle 10:00-16:00 saatleri arasında maruz kalmama ve ayrıca koruyucu önlemler alma, kanser yapan HPV ve Hepatit B gibi enfeksiyöz ajanlardan korunma, kanserojenlere mesleksel ve ayrıca çevresel maruziyetin önlenmesi de kanserden korunmada önemlidir.

 “ERKEN TANI ŞANSI ARTTIRIR”

Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Bu nedenle, kanserde erken tanı programları toplumun, sağlık çalışanlarının ve politika oluşturucularının bilgisini arttırmayı hedeflemeli, erken tanı olanakları hakkındaki farkındalığı arttırmalıdır. Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve ayrıca hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir.

 “TESTLER SONRASI KİŞİLER 81 İLDEKİ MERKEZLERE”

Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir klinik meme muayenesi, 2 yılda bir mamografi çekilmesi yöntemiyle yapılmaktadır. Rahim ağzı kanseri taraması; Ülke genelinde 30 – 65 yaş arası tüm kadınlarımıza 5 yılda bir HPV -DNA  ile tarama  ücretsiz olarak  yapılmaktadır. Tüm örnekler Ankara ve İstanbul’daki kurulan Ulusal HPV Laboratuvarında değerlendirilmektedir. Sonuçlar numunenin laboratuara ulaşmasından itibaren 10 gün içinde verilebilmektedir .Kalın bağırsak kanseri taraması;  50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir gaitada gizli kan testi (GGT) ve ayrıca 10 yılda bir kolonoskopi yapılarak taranmaktadır. Her üç tarama sonrası şüpheli bulunan vakalar 81 ilde faaliyet gösteren ayrıca Tarama Sonrası Teşhis Merkezlerine yönlendirilmektedir.

 “ERKEKLERDE EN ÇOK PROSTAT KADINLARDA MEME KANSERİ”

Türkiye’de bir yılda toplam 167.463 kişiye yeni kanser teşhisi konulmuştur. Türkiye de en sık görülen kanser türleri değerlendirildiğinde; erkeklerde ilk sıralarda akciğer, prostat, kolorektal, mesane ve mide kanserlerinin, kadınlarda ise; meme, tiroid, kolorektal, rahim ve ayrıca akciğer kanserlerinin ilk sıralarda yer aldığı görülmektedir. Çocukluk çağı kanserlerinde ise çocukluk çağı lösemileri en sık görülen kanser türüdür. Çocukluk çağında her iki cinsiyette de lenfomalar ve ayrıca merkezi sinir sistemi tümörleri lösemileri takip etmektedir.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu