GündemTürkiye Gündemi

Tabip Odası’ndan ‘Zeytin’ Açıklaması

Tabip Odası’ndan ‘Zeytin’ Açıklaması

 

Bölgede gündemde olan, Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile ilgili Balıkesir Tabip Odası açıklama yaptı ve görüşlerini bildirdi.

 

Tabip Odası’nın yayımladığı basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı; Ülkemizin kuzeyinde günden güne ağırlaşan koşullarda sıcak bir savaş sürerken ve tüm kamuoyunun dikkati bu savaş üzerindeyken, yüzlerce yıllık emeğin ürünü olan zeytinlik alanlarımızın madencilik faaliyetlerine kurban edilmesinin önü açılmak isteniyor. Yapılan değişiklikle, zeytinlik alanlar; bugün için termik santralleri için açılmak istenen kömür madenlerine, yakın gelecekte ise tüm madencilik faaliyetlerine kurban edilmek istenmektedir. Oysa yüzyılların emeği ile oluşturulmuş ve ekosistemimize uyumlu zeytinlik alanlar gerek Anayasamızın gerekse yasalarımızın güvencesi altındadır.”

 

ANAYASA VE YASA MADDELERİNE AYKIRIDIR”

 

Açıklama, şöyle devam etti; “Anayasamızın 44, 45 ve 166. maddeleri tarımın, üreticinin ve tarımsal üretim alanlarının korunmasını güvence altına almış ve bu konuda devlete çeşitli sorumluluklar yüklemiştir. Ayrıca çeşitli tarihlerde çıkarılan çok sayıda yasa da tarım alanlarını ve özellikle zeytinlikleri özel koruma altına almıştır. Bu yasalar içinde en bilineni 1939 tarihli Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’dur.  Bu yasaya göre zeytinliklerin korunması ve geliştirilmesi bir ilke olarak kabul edilmiştir. 1 Mart 2022 tarihli yönetmelik değişikliği, açık biçimde adı geçen anayasa ve yasa maddelerine aykırıdır.”

 

“HAVA KİRLİLİĞİNİN EN ÖNEMLİ KAYNAĞIDIR”

 

Açıklama şu bilgiler paylaşıldı; “Ayrıca yönetmelik değişikliğine neden olarak gösterilen ‘ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak’ ifadesi, gelecekte de kömür amaçlı faaliyetlere kolaylık sağlanacağını ve kömürlü termik santrallerin sayısının artırılacağını göstermektedir. Oysa kömürlü termik santraller ülkemizde yaşanan hava kirliliğinin en önemli kaynağıdır. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre her yıl dünya üzerinde 4,2 milyon kişi dış ortam hava kirliliğine bağlı olarak yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Ülkemizde Temiz Hava Hakkı Platformu’nun, DSÖ’nün AirQ+ programını kullanarak yaptığı hesaplamalara göre 2019 yılı için 30 yaş ve üstü kaza ve yaralanmalar dışındaki 396.670 ölümün 31.476’sının direkt hava kirliliği ile bağlantılı olduğu hesaplanmıştır. 2019 yılında Türkiye’de hava kirliliğine atfedilen ölüm yüzdesi ise %7,9 olarak saptanmıştır. Türk Tabipleri Birliği, ülkemiz, doğası ve insanına karşı sorumluluğu gereği Anayasa ve ilgili koruyucu yasalar çiğnenerek çıkarılan bu yönetmelik değişikliğinin iptali için en kısa sürede yargıya başvuracaktır. Ayrıca bu süre içinde yönetmelik değişikliği ile verilecek yeni izinler de yakından izlenerek iptali için yargıya taşıyacaktır.”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu