GündemÖzel Haberler

Tarımın Başkentinde Sebze Nereden Alınır?

Cumartesi Pazarı’ndaki Pazar esnafı tarım ve hayvancılığın başkenti Balıkesir’de en taze sebze-meyvenin pazarda olduğunu vurgulayarak Büyükşehir MERHABA’ya önemli açıklamalarda bulundular.

 

 

Yaz meyvelerinin çıkmasıyla birlikte tezgahlar şenlendi. Balıkesir’de üretimin bol ve çeşitli olmasının verdiği avantaj nedeniyle pazarların da zengin olduğunu belirten Pazar esnafından vatandaşlara da çağrı var.

 

Cumartesi Pazarı esnafı,  pazarların kalabalıklaştığını ve bahar havasının artık yerleştiğini söylerken, Balıkesir’deki semt pazarlarının önemli değerler olduğunu da ifade ettiler. Balıkesir’in tarım ve hayvancılığın başkenti olduğunu söyleyen pazarcılar, alışveriş merkezlerinden alışveriş yapmak yerine semt pazarlarına gelinmesi gerektiğini belirttiler.

 

Nazife Kurban: Ben Balıkesir Üçpınar köyündenim. Semt pazarlarında bahçemizin ürünlerini satıyoruz. Fiyatlarımız oldukça uygun. Mesela ıspanak 2 lira. Marul, maydanoz 1 lira. Dereotu, tere 2 lira. Kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz ürünleri, pazarda satıyoruz. Hem oldukça makul fiyatlarımız var hem de son derece doğal ve organikler. Balıkesir’imizin birbirinden zengin semt pazarları varken insanlarımız neden alışveriş merkezlerinden dondurucularda bekletilen sebze ve meyveleri alırlar ki? Ben tüm vatandaşları, semt pazarlarımıza davet ediyorum.

 

Burak Korkmaz: Ben 6 senedir pazarcılık yapıyorum. Malatyalıyım. Pazarda da kendi bahçemizden topladığımız kayısıları getirdik. Fiyatlar çok uygun. 5 liradan başlayıp 13 liraya kadar çeşitlerine göre değişiyor. Aktarlarda ve marketlerde kuru kayısıların kilosu 30 liradan başlıyor. O yüzden vatandaşlarımızı ben pazardan alışveriş yapmaya davet ediyoruz. Balıkesir, pazarlarıyla ünlü bir şehir. Başka yerlerde bu kadar çok ve bu kadar zengin pazarlar bulmak çok zor. Satışlarımız da iyi gidiyor. Kuru kayısı sağlığa çok faydalı. O yüzden ben bol bol kuru meyve tüketilmesini öneriyorum.

 

Ferhat Çengel: Ben 15 yıldır pazarcılık yapıyorum. Patatese zam geldi ama fiyatlarımız oldukça makul ve normal. Toplu patates alımında fiyatlar da daha uygun oluyor. Çeşitlerine göre 3 kilosu, 4 kilosu 5 lira. Soğan 1 lira. Yemeklerin vazgeçilmezlerinden olan patates ve soğan tabi alınıyor. Ama bizim işlerimizi alışveriş merkezleri çok etkiledi. Mesela vatandaş patates, soğanı seçmek istiyor. Seçtiğinde de ya dökülüyor ya da eziliyor. Alışveriş merkezlerini seçebildikleri için tercih ediyorlar. Bir de  alışveriş merkezlerinde kredi kartları kullanıldığı için vatandaşa o daha cazip geliyor. Ama semt pazarlarıyla zengin olan Balıkesir’imizde vatandaşlarımızın alışveriş merkezlerinden sebze-meyve almaları da zor kabul edilir.

 

Mehmet Şahan: Ben 1978 yılından beri pazarcılık yapıyorum. Satışlarımız normal. Ne çok aşırı ne de çok az. Günün şartlarına göre değişiyor. Ama alışveriş merkezleri bizim işlerimizi çok olumsuz etkiledi. Mesela kredi kartı geçerli olduğu için vatandaşlar alışveriş merkezlerine gidiyorlar. Ama oradaki ürünler semt pazarlarındaki kadar taze değil. Bazı yerlere yeni yeni alışveriş merkezleri açılıyor. Orada kalitesiz Niğde patatesi satıyorlar. Buradaki üretici ise kaliteli ürününü çöpe atmak zorunda kalıyor. Bu üreticiye zarar. Bizim Balıkesir pazarlarımızda kaliteli meyve-sebze satılıyor. Fiyatlar ise bölgemize göre çok cazip. Balıkesir üretimin başkenti olduğu için bu kalitede bu fiyata başka bir yerde ürün bulunmaz.

 

Özel Röportajlar: Kamil Akyürek

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu