GündemTeknoloji

TEKNOLOJİYE DEĞİL HAYATA BAĞLAN

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü, teknolojinin fazla ve sık kullanılmasının birçok sorunu da beraberinde getirdiğini belirterek, özellikle bilinçsiz kullanıcıların teknoloji bağımlılığı açısından risk altında oldukları bildirildi.

İl Sağlık Müdürlüğü teknolojik bağımlılık konusunda tespitler yaptı, uyarıda bulundu. Teknolojik gelişmeler her geçen gün hayatımıza yenilikler ve kolaylıklar katıyor. Günümüz teknolojisi de bilgisayar, internet ve cep telefonu kullanımı ile kısa sürede pek çok bilgiye ulaşabilme fırsatı tanıyor; ancak fazla ve sık kullanımla birlikte pek çok sorunu da beraberinde getiriyor.

Risk altındayız !
Hareketsiz yaşamı tercih eden, bağımlı arkadaş çevresi bulunan, ailesi teknolojiyi bilinçsiz kullanan, aile içi çatışma yaşayan, arkadaş edinme ve iletişim kurma becerileri düşük olan bireyler teknoloji bağımlılığı açısından risk altında. Teknoloji bağımlılığı ile bireyler teknoloji kullanımında iradelerini kaybeder, kendini denetleyemez ve onsuz bir yaşam düşünemezler. Ekran karşısında uzun süre vakit geçirme, yaşanan sorunlara rağmen teknolojik aletleri kullanmaya devam etme, her fırsatta teknolojiye ulaşmaya çalışma ve teknolojiye ulaşmak için diğer sorumluluklarını ihmal etme gibi belirtilerle ortaya çıkan teknoloji bağımlılığı farklı yaş gruplarında pek çok bireyi etkilemektedir. Teknoloji kötüye kullanımında ve bağımlılığında fiziksel, psikolojik, sosyal, zihinsel ve manevi gelişimde sorunlarla karşılaşılmaktadır.

Dikkat edilmesi gereken hususlar
Teknolojinin kolaylıklarından faydalanırken bağımlı olmamak için dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde açıklandı;
“Ailenizle daha fazla vakit geçirin. Hareketli bir yaşam tarzı tercih edin. Teknolojik aletleri kullanırken zaman sınırlaması koyun. Sıkıldığınızda teknolojik aletler yerine oyalanabileceğiniz alternatifler bulun.”

Özel bilginizi paylaşmayın
Bunun yanı sıra teknolojinin zarar verici kullanımı da söz konusu olabilmektedir. İnternet üzerinden paylaşım yapılırken dikkatli olunmalı, sosyal medya hesaplarında gizlilik ayarları yapılmalı, T.C. Kimlik Numarası, adres gibi bilgiler ve özel fotoğraflar paylaşılmamalıdır.

Resmi kurumlarda eğitim verildi
Teknolojinin aşırı ve bilinçsiz kullanımın önlenmesi ve bu konuda farkındalık oluşturulması amacıyla Sağlık Bakanlığı Ruh Sağlığı Daire Başkanlığınca “Davranışsal Bağımlılıklarla Mücadele Programı” başlatıldığı, bu kapsamda 8-14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftası itibariyle Balıkesir’deki resmi kurumların personeline “Teknoloji Bağımlılığı” konusunda farkındalık eğitimleri verildi. Program kapsamındaki bu eğitimlerin ilerleyen günler de devam edeceği açıklandı. Yetkililer, bağımlılıktan teknolojiden uzak kalarak değil, teknolojiyi ölçülü kullanarak korunmak gerektiğini kaydetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu