Köşe YazılarıEnder GÖKMEN

Temiz Enerji Şirketleri

Temiz Enerji Şirketleri

 

Yeni bir rapor, petrol hisselerindeki son toparlanmaya rağmen, temiz enerji dönüşümüne liderlik eden şirketlerin son yedi yılda fosil yakıt muadillerinden önemli ölçüde daha iyi performans gösterdiğini ortaya koyuyor.

As You Sow ve Corporate Knights, küresel akranları arasında temiz enerji bugünü ve geleceğine öncülük eden dünya çapında halka açık 200 şirketin bir listesi olan Carbon Clean 200TM’ün 10. güncellemesini yayımladı.

Clean200 şirketleri, Clean200’ün başlangıcı olan 1 Temmuz 2016’dan 31 Ocak 2023’e kadar ABD Doları Bazında brüt toplam olarak, MSCI ACWI geniş piyasa endeksini (%87,84) ve fosil yakıt şirketlerinden oluşan MSCI ACWI/Enerji Endeksini (%61,31) geride bırakarak %91,21’lik bir toplam getiri elde etti.

1 Temmuz 2016’da Clean200’e yatırılan 10 bin dolar, 31 Ocak 2023’e kadar 19.121 dolara yükselirken, fosil yakıt şirketlerinin MSCI ACWI/Enerji karşılaştırma ölçütü için bu rakam 16.131 dolar.

Clean200’ün geçtiğimiz yılki üstün performansına en çok katkıda bulunan ilk 10 şirket ağırlıklı olarak Çin, ABD, Güney Kore ve İsveç‘ten geldi. Bu şirketler arasında elektrikli araçlar, organik gıdalar, enerji tasarrufu çözümleri ve yenilenebilir enerji temaları yer alıyor.

As You Sow CEO’su ve raporun yazarlarından Andrew Behar

2016 yılında yatırımcıların ‘fosil yakıtları elden çıkarırsak yatırım yapacak bir şey kalmaz’ demelerine yanıt olarak Clean200’ü oluşturduklarını söylerken şöyle devam etti: “Clean200, yedi yıl önce ‘temiz enerji’ geleceği olarak adlandırdığımız şeyin artık temiz enerji bugünü olduğunu tutarlı bir şekilde göstermiştir. Bu yıl, önde gelen şirketlerin ölçeği ve küresel çeşitliliği, fosil yakıtlara ve suya olan talebi azaltacak ürün ve hizmetleri olan herhangi bir şirket olarak ‘temiz teknoloji’ terimini genişletmeye ve yeniden tanımlamaya devam ediyor.”

Gelirlerine göre listedeki ilk 10 şirket arasında sürdürülebilir sertifikalı telefon ve dizüstü bilgisayarlar sunan Apple Inc; web haritalama platformunu içeren Alphabet Inc; Deutsche Telekom AG; her ikisi de telekomünikasyon hizmetleri alanında faaliyet gösteren Verizon Communications Inc. ve elektrikli araçlarıyla Tesla Inc. yer alıyor. Clean200’de ABD (42), Çin (21), Japonya (16), Kanada (12) ve Fransa (11) dahil olmak üzere 35 ülke temsil ediliyor.

Corporate Knights CEO’su ve raporun yazarlarından Toby Heaps

“Fosil yakıt hisse senetleri için parlak bir yılın ardından bile Clean200’ün hem fosil yakıt hem de mavi çip karşılaştırma ölçütlerine karşı 6 yılı aşkın süredir devam eden üstün performansını sürdürmesi çok anlamlı” dedi.

Ayrıca Clean200, şirketlerin enerji verimliliği; yeşil enerji; elektrikli araçlar; düşük karbonlu çözümleri finanse eden bankalar; düşük karbonlu binalara odaklanan gayrimenkul şirketleri; karbon yutaklarını koruyan ormancılık şirketleri; düşük karbon ekonomisi için kritik malzemelerin sorumlu madencileri; önemli ölçüde daha düşük karbon ayakizine sahip hammaddelerden üretilen ürünlere sahip gıda ve giyim şirketleri ve telekomünikasyon teknolojileri aracılığıyla iş yapma biçimimizi dönüştürmeye öncülük eden Bilgi ve İletişim Teknolojisi (ICT) şirketleri gibi sürdürülebilir ekonomi temalarından elde ettikleri gelir yüzdesini izleyen Corporate Knights Sürdürülebilir Gelir Veri Tabanını kullanıyor.

Son olarak, Listede fosil yakıtlar, ormansızlaşma, hapishane kompleksleri, silahlar, cinsiyet eşitsizliği ve tütünle ilgili şirketleri tespit eden As You Sow’un Invest Your Values yatırım fonu şeffaflık araçları paketinde işaretlenen şirketler yer almıyor.

Temiz Enerji Şirketleri

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu