GündemDünyadan HaberlerTeknolojiYaşam

Tik Tok Tik Tok Diye Diye Büyüdü Bazı Ülkeler Yasak Getirdi

Tik Tok Tik Tok Diye Diye Büyüdü

Bazı Ülkelerde Yasak

Tik Tok Kullanan 1 milyardan fazla insan var. Ayrıca uygulamaya yönelik yasaklarda gündemden düşmüyor. Tik Tok’un önlenemeyen bir yükselişi de var. Adeta kullanıcıların favorisi ama hükümetler uygulamanın gizlilik ve veri güvenliği konusunda endişelerini dile getirdi. Uygulamayı tehlikeli buldu.

Dahası şu;

TikTok endişe yarattı. Uygulamanın telefonlardan silinmesi istendi hatta yasaklar sözkonusu. Dahası Aralarında ABD, İngiltere ve Danimarka’nın da yer aldığı bazı ülkeler uygulamanın hükümet tarafından verilen cihazlarda kullanılmasına yasak getirdi.

Hükümetler TikTok’u neden Yasaklıyor?

Hükümetlerin endişelerinin nedeni ulusal güvenlik. TikTok’un ait olduğu Pekin merkezli ByteDance isimli internet şirketi. Çin merkezli bu şirket kullanıcılara ait verileri elinde bulundurup güvenlik tehdidi oluşturuyor iddiasını açıklıyor.

Çin yasalarına göre, şirketlerden sözde ulusal güvenlik amaçları için dahili bilgileri hükümete vermeleri istenebilir. ABD cephesindeki en büyük iki soru ise şunlar: ABD’deki tüketici bilgilerine kimler erişebiliyor? Hangi bilgilerin ABD’li kullanıcılara ulaştığını kimler belirleyebiliyor?

Hangi ülkeler; hangi kararları aldı?

Hindistan, TikTok’a yönelik yasak kararı alan ilk ülke oldu. 2020 yazında Hindistan ve Çin sınırındaki çatışmaların ardından, ülkede 200 milyondan fazla kullanıcısı olan TikTok aniden yasak geldi.

ABD’nin TikTok Mücadelesi

Amerika Birleşik Devletleri’nde TikTok ile mücadele Trump ve Biden döneminden. Beyaz Saray, 27 Şubat’ta federal kurumlara uygulamayı hükümet cihazlarından silmek için 30 gün müddet verdi. Ayrıca NY Times kaynağına göre kasım ayından bu yana, iki düzineden fazla eyalet devlet tarafından verilen cihazlarda TikTok’u yasakladı.

Birleşik Krallık Resmi Devlet Cihazlarında Yasakladı

İngiltere, 16 Mart’ta Birleşik Krallık Kabine Ofisi Dışişleri Bakanı Oliver Dowden uygulamanın resmi devlet cihazlarında derhal yasaklandığını duyurdu. Ayrıca İngiltere, Huawei gibi Çin’e ait diğer teknolojilerin kullanımını yasaklayan ilk ülkelerden biri.
Danimarka Savunma Bakanlığı, siber güvenlik önlemi olarak “uygulamanın resmi birimlerde kullanılmasını yasakladı.. Belçika, en az altı ay süreyle yasakladığını açıkladı. Ayrıca Yeni Zelanda TikTok’un Mart 2023’ün sonunda hükümet milletvekillerinin telefonlarından yasaklanacağını duyurdu.

Uygulamabu duruma ne diyor?

TikTok  bu tür iddiaları uzun süredir reddediyor . Ayrıca bu konuda önümüzdeki zaman diliminde ne alacak ne verecek merak konusu.

Muhammed Can Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu