Özel HaberlerGündem

Trafikte Motosikleti Olanlar Dikkat!

Balıkesir’de Bisikletle Büyüyenler Motorcu Oluyor

Trafikte Motosikleti Olanlar Dikkat!

Balıkesir’de Bisikletle Büyüyenler Motorcu Oluyor

Motorcuların tutkunu olduğu motosikletler günümüzde trafikte önemli bir yer tutuyor. Kimileri gün boyu yemek servisi yaparken kimileri de yarış hazırlığı veya günlük kullanım için motosikleti tercih ediyor. Peki motosiklet nasıl kullanılmalı? Motosikleti olanlar nasıl bakımını yapmalı? gazetemerhaba.com ve Merhaba Gazetesi için derledik.

Balıkesir’de motosiklet tamirat bakım ve ürünlerinin satışını yapan Mehmet Çömlek “Günümüzde X bir markanın bisiklet kaskı 600 TL ile 700 TL arasında değişir. Vatandaşlar ise motosiklet kaskı için bin lirayı çok görüyor. Bence, insanlar motosiklet alırlarken kendi bütçelerini ilk olarak ekipmana ayırıp, daha sonra kalan para ile imkanları dahilinde motosiklet almalılar. Bu çok fazla doğru bir terim olmasa bile kask alırken; en iyisini almak gerekiyor. Yani gerekirse bütçeni zorla ve kask fiyatına verdiğin parayı es geçme.” dedi.

Trafikte Motosikleti Olanlar Dikkat 1

 Balıkesir’de motosiklet tamiratı ve bakımı konusunda bilgi veren Mehmet Çömlek, “Motosiklet tamirciliği ve motosiklet yedek parça işi ile uğraşıyorum. Ben, üniversitede Web Tasarım bölümü okudum. Ama motosikleti ve tamirini sevdiğim için bu işi yapıyorum” dedi. Bu dükkanı babam, 2004 tarihinde açtı. Dükkanımızın açıldığı ilk günlerde orta okulda okuyordum. Okuldan çıktığımda babama yardıma gidiyordum. Çıraklık dönemim de öylece başlamış oldu. Bir yandan okuyordum bir yandan da çıraklık yapıyordum. 2 yıllık üniversitemin sonunda askerliğe gittim. Askerden geldikten sonra motosiklet tamirciliği ile dükkanın başına geçmiş bulundum. Yaklaşık 13 yıldan beridir de dükkanımızı işletiyorum” dedi.

Ürünler Çeşitlilikte Zirve Yapıyor

Çömlek, Para olup da yapılmayacak tek meslek olabilir. Çünkü ürün çeşitliliğine yetişemiyorsunuz. Benim elimde 8 bin farklı ürün var; malı temin eden arkadaşlar da dahi 30 bin farklı çeşit var. Onlarda bile bulunmayan parçalar olabiliyor. İstediğiniz malzemeyi her zaman bulamayabiliyoruz. Şu anda 1-2 senedir süren ithalat ve ihracat için genel bir sıkıntı var. Malzemelerin geneli gemi ile geldiği için dünyada olan biten savaşlar da çok etkili. Gemilerin gelmesinde mesafe ve zaman uzuyor” ifadelerini kullandı.

Motosiklet kullanıcıları bilinçsiz

Çömlek, “Müşterilerimizin bilinçsiz olması bizi de  zorluyor. Bu durum önceden çok fazla değildi ancak son zamanlarda arttı diyebilirim. Biraz önce bir müşterim geldi ve işletmemde ‘Atom Karınca’ olarak tarif edilen kask modelinin fiyatını sordu. 2024 yılı Güvenlik Sertifikalı ve Kanunlar çerçevesinde satılabilecek özelliklere sahip olan kask modelinin fiyatını 2 bin lira olarak söyledim. Bu kask modelinden daha da ucuzu olup olmadığını sordu. Başka bir modelin bin liraya da olduğunu söyledim. Ancak güvenliğinin olmadığını da cümlelerime ekledim. Kask için bin lira verilir mi? dedi. Çok pahalı dedi ve gitti.”

Trafikte Motosikleti Olanlar Dikkat 2

“Önce Kask! Sonra Ekip Ekipman”

Çömlek konuşmasında ayrıca,“İlk olarak motosiklet kaskını alıp daha sonra ceket, pantolon gibi ekipmanları al. Kolun kırılsa 3 veya 5 ay sonra iyileşebilirsin. Ancak kafaya alınabilen darbelerden sonra dönüşü olmayabilir. Aslında motosiklet kullanmak, göründüğü kadar kötü değildir. Ekipmanlarını tam ve düzgün kullandıktan sonra gayet güvenli bir alettir. Ayrıca sadece ekipman ile bitmiyor. Aynı şekilde kullanıcılarımız da gayet bilinçsiz. Motosiklet kullanıcıların da devamlı olarak gözlemliyorum; kendi şeritlerinde devam etmiyorlar. Araçların sağından gidiyor. Ortasından gidiyor. Kaza sebeplerinden bir tanesi de bunlar” ifadelerini kullandı.

“Sürücülerin Korkulu Rüyası Her An Motosiklet Çıkabilir”

“Bir motosiklet, aracından sağından gidiyor. Araç kapısını açmış olabilir. Araç sürücüsü, sağından kimse gelip gelmeyeceğini fark etmeyebilir. Anlık olarak motosiklet sürücüsü, açık olan kapıya vurabilir. Yol üzerinde seyahat ederken kurallar ne ise onu uygulamak çok önemli. Tabii bizim araç sürücülerimiz de motosikletleri, trafikte saylıyor diyemeyiz. Araçlar, motosikletleri göre göre yola çıktıkları da olabiliyor. Saymamaları için çeşitli sebepler sayabiliriz. Ancak motosikletler de aynı şekilde trafikte ki diğer araçları saymıyorlar. “

“Beklemeyi Trafikte Bilmek Kazayı Önler”

“Araçlar trafikte beklerken hemen yakınından ve yanından geçmek istiyorlar. Geçen günlerde başıma geldi. Trafikte aracım ile beklerken, motosiklet sahibi birisi aynamı kapatmamı söyledi. Sebebini sorduğumda ise yanımdan geçmek istediğini söyledi. Kendi şeridinde beklemek istemediğini söyledi. Özellikle trafikte kırmızı ışık yanarken söylendi. Bu gibi durumlar, motosiklet kullanıcısının kolayına gidiyor. Aynı şekilde kaldırım kullanıyorlar. Ara sokakları kullanıyorlar. Bu gibi sebepler yüzünden kazalar yaşanıyor” dedi.

Motosikletimize Nasıl Bakmalıyız?

Çömlek, “Kış sezonunda motosikletler kullanılamıyor. Paket atan kuryeler, sektörleri gereği yaz ve kış dönemlerinde kullanıyorlar. Ancak diğer kullanıcılar, kış sezonunda motosikletlerini yatırdıkları için aküleri bozuluyor. Deponun içerisine benzin bırakırlarsa eğer depo küf yapabiliyor. Karbüratörde oksitlenmeye sebep olabiliyor. Bunun gibi durumların önüne geçebilmek için özellikle motosikletlerimizin benzin deposu sürekli dolu olması gerekiyor. Ayrıca motosikletinizi eğer uzun bir süre kullanamayacaksanız ise aküsünün bozulmaması için belli aralıklarla çalıştırmayı ihmal etmeyin. Yaz sezonunda ise küçük sebepler ile gelenler de oluyor. Büyük sebepler ile gelenler de oluyor. Yaz sezonunda motosikletler devamlı kullanıldığı için genelde yağ değişim sıklıkları artıyor. Ayrıca sürekli kullanıma bağlı olarak da lastik değişimleri yaşanıyor” dedi.

Çömlek, “Bizim mesleğimizin geleceği  var. Çocuklar bisiklet ile büyüyor ve ilerde motosiklet için adım atıyorlar. Motosiklet kullanımı özellikle büyükşehirlerde trafiği rahatlattığı için sektör sürekli canlı kalıyor. Motosiklet parçalarına da ihtiyaç her geçen gün artıyor. Ancak bizim sektörde çıraklık ciddi bir sorun haline geldi. Genç kesim biraz daha rahat ve konforlu bir iş hayatı istiyor. Bundan 10 yıl öncesinde çalışmak için gelenler olurdu. Ancak şu an gelen çırak sayısı epey azaldı. Çırak olarak başlayıp 3 veya 5 ay sonra bıkanlar da çok oluyor. İleri de sektör anlamında ihtiyaç var. Ancak nitelikli usta sayısı bulmak zorlaşacaktır. Bu sebeple de ileride biraz zorlanabiliriz” dedi.

Balıkesir Kırsalı Eskiyi Yaşatıyor

Batuhan Hasar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu