Köşe YazılarıElif YavaşGündem

TROPİKAL MEYVELERDEN PEPİNO

TROPİKAL MEYVELERDEN PEPİNO

 

  •             Pepino, avokado, kudret narı, ejder meyvesi, ananas, kivi, muz, yenidünya (Malta eriği) gibi ender bulunan meyvelerden canınız çektiğinde ulaşabiliyor musunuz? Özellikle tropikal meyveler söz konusuysa yahut seracılıkta popüler olan kumkat, misket limonu, altın çilek, altın portakal, turunç gibi meyveler de taneyle satıldığında tüketicinin hevesi kursağında kalır. Eğer isterseniz hayatınızda ilk kez tattığınız her meyve ve sebzenin çekirdeğini, fidanını minik karton bardaklarda çoğaltıp dalından kopararak tadabilirsiniz. “Tropikal meyveler” kategorisinde yer alan PEPİNO, ana vatanı Güney Amerika ülkelerinden Peru menşeli olduğu bilinmektedir. Hatta pepinoyu ilk kez tadarsanız kavun tadını, avokado için de kavunumsu bir tadı, yer elması meyvesinde havuç-patates-elma tadını yakalarsınız.

 

  •            Ekonomiye uyarladığınızda 1 kilogram (kg) elmayı 10 TL’ye alıyorsanız oradaki kilonun içinde on tane iri elmayı bir hafta rahatça yerken avokado ve pepinoyu ise tanesini 10 TL’ye alıp sadece bir adet tüketebilirsiniz. İşte bazı nimetler bu kadar değerli ve enderdir. Cennet hurması, yer elması, fındık eriği, kumkat, avokado, enginar, pepino, yenidünya, misket limonu, farklı ülkelere özgü sebze ve meyveleri hiç tatmadınızsa muhakkak araştırmalısınız. Avokado bitkisi de tüm dünyayı etkileyen Covid-19 pandemi döneminde internetten en çok araştırılan meyvelerden biri olmuştur. Kenya menşeli, çekirdeği suda çoğaltılabilen, kuru çekirdeklerinden de aksesuar yapmaya elverişli bir meyvedir avokado. Antalya, Mersin, Muğla illerimizde ve Akdeniz bölgesinde bolca yetiştirilir.

 

İlgili Makaleler
  •            Pepinonun patlıcangiller familyasından olduğu bilinse de hafif kokusu ve dilimlenmiş tadıyla kavunu andırmaktadır. Pepino yetiştiriciliği seralarda fide ile başlar. Çekirdekleri yok denecek kadar minik, nokta görünümündedir. Pepinoyu tam ortasından bıçakla kestiğinizde çekirdeklerini bir çay bardağındaki suyun içinde 48 saat bekletin. Hafiften şişen nokta çekirdekleri bir kâğıdın üzerine itinayla alın. Ardından havalanmış toprakla dolu olan karton pet bardak içindeki nemli toprağa savurun. Bardağı poşetle kapatıp sera gibi evinizde, mutfağınızda çimlendirebilirsiniz. 5-6 haftada bunu başarıp pepino fidanı yetiştirenler gibi sizler de fidanınızı sonrasında saksıya, bahçeye alarak taze meyvelerinize ulaşabilirsiniz. Bu meyvemiz içerdiği A ve C vitaminler sayesinde idrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttırır. Cilt bakımına da faydası vardır, yaşlanma karşıtı krem yapımında kullanılır. Uyku düzenini dengede tutar. Regl dönemini düzene sokar, menopoz döneminde yaşanan psikolojik sorunlara olumlu etki yapar. Çocuklarda kemik gelişimi sağlar, bayanlar cilt bakımının içinde kullanmaktadır. Pepino meyveleri serin bir yerde muhafaza edilmeli, meyveler sıkılmamalıdır. Hafif kahverengi, morumsu olanlar seçilmelidir. Kavun, ananas, muz, mango, avokado, pepino, çilek, kivi, şeftali, kayısı meyvelerini yazın dilimleyerek buzlukta muhafaza edebilirsiniz. Bu meyvelerle harika ev yapımı meyve olur. Meyve kabuklarını kurutup kış çayı olarak içmek de faydalıdır. Tropikal meyveleri bir yaz sezonunda mutfak robotunda dilimleyip bitter çikolata, ceviz ve fındık içi karışımıyla İranlı kız öğretmen arkadaşımızın evinde leziz bir ev dondurması yapmıştık. Pepino’yla, tropikal meyvelerle, leziz tariflerle, sağlıkla kalın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu