Köşe Yazıları

Türk Polis Teşkilatının 179’uncu yılı kutlu olsun.

Türk Polis Teşkilatının 179’uncu yılı kutlu olsun.

Herkes toplum içinde olmayı önemser. Geçmiş tarihlere bakıldığında insanoğlunun özgürlükten daha çok toplum istediği kanıtlanmış örneklerle kaynaklara geçmiş. Özetle toplum bir nevi insan için. Toplumda yaşamak hem güzel hem de  düzen ve güven için eksik yönleri ortaya çıkıyor. İşte burada da güvenliğin adresi Türk Polis Teşkilatı. Bu yıl 179’uncu kez teşkilatın kuruluşu kutlanıyor ve etkinliklerle de gündeme geliyor.

Bu arada bugün Türk Polis Teşkilatının  179’uncu yılı Balıkesir’de de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Mevlid-i Şerif ve ikramlık dağıtımları tarihi  Zağnospaşa Camisinde gerçekleşecek. Polis şehitliği ziyaretleri Başçeşme Mezarlığında olacak.

10 Nisan günü ise Atatürk Anıtına çelenk sunumu olacak. İl Emniyet Müdürü Hasan Yiğit 4-10 Nisan tarihleri arasında makamında tebrik ve ziyaretleri kabul edecek.

Eski Türklerde kamu düzen ve güvenliğini Subaşı’lar yürütmüş.

Su, asker, komutan, ordu ve subaşı, başkomutan anlamında kullanılmış.

Kabileler birleşip toplum büyüyünce Kağan ortaya çıkmış, Subaşılar savaşta belli birliklere komuta etmeye başlamış, barışta da bulundukları bölgenin güvenliğini sağlamış. Böylece Subaşıların rolleri küçülmüş ve belli görevlerin yöneticileri olmuşlardır.

Bilinen en eski Subaşı, VIII. Asra ait TONYUKOK Kitabesinde ismi yazılı olan İNALKAĞAN.

Büyük Selçuklu İmparatorluğunun kurucusu Selçuk Bey de bir Subaşı.

Eski Türklerde kamu düzeni ve güvenliği belli yasalara uygun olarak yürütülmüş. Oğuz Han’ın Oğuz Türesi, Cengiz Han’ın Uluğ Yasası, Timur’un Tüzükkatı o devirlerin belli başlı hukuk kuralları örnek olarak gösterilebilir.

Bu yasalarda, suçların önlenmesi kadar işlenen suçlarda uçluların yakalanmasına da önem verilmiş. Eski Türklerde Polis Teşkilatı bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere askeri teşkilat içinde yer almış ve Askeri özellikler göstermiş. Günümüzde de başarılı bir şekilde çalışmalarını sürdürmekte ve her yıl kuruluş yıldönümleri kutlanmaya devam etmekte. Bu vesile ile tüm polislerimizin günü kutlu olsun diyor ve ülkemizde şehrimizdeki başarılar için kendilerine teşekkür ediyoruz.

Balıkesir’de Bayram Sabahları

Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu