Balıkesir Merhaba Blog YazılarıTarih

Turunçgillerin Sanat Ve Tarihteki Önemi

Sanat tarihçisi Mariet Westermann, 17. yüzyıl natürmort Hollanda resimlerinde limonların önemi üzerine bir konuşmasında turunçgillerin sanat ve tarihteki önemine değinmişti.

 

12

Bilirsiniz ki ünlü sanatçı Van Gogh Bile limonu eserlerinde kullanmıştır. Böyle günlük bir içerik için limon bir gizem meyvesidir. Doğum yeri belli değil, soyu bilinmiyor. İsmin kökenleri bile bir tartışma konusu. Yine de yüzyıllar boyunca limon, dünya mutfaklarında küresel hakimiyet elde etti. Güzel kokulu aroması ve asitliği ile ödüllendirilen Asya’dan Latin Amerika’ya kadar mutfakların vazgeçilmez bir bileşenidir.

Orta Doğu’dan limon sıkmadan tamamlanmış çok az yemek var. Limonun hikayesinin bir yönü, N YU Abu Dabi’nin şansölye yardımcısı ve doğduğu Hollanda’dan bir sanat tarihçisi olan Mariet Westermann tarafından araştırılıyor.

Mariet Westerman konuşmasında şöyle diyor:

‘’Çocukken, 17. yüzyıl Hollanda sanatının temelini oluşturan pek çok natürmort resminde, neredeyse her zaman bir kabuk kabuğuyla kesilmiş limonların görünümünden büyülenmişti . “Orada olmalarının her zaman tamamen normal olduğunu düşündüm, çünkü masası olan neredeyse her natürmortun üzerinde limon vardı”

Meyvenin muhtemelen kuzey Myanmar veya Çin’den, ancak daha büyük olasılıkla kuzeydoğu Hindistan ve Pakistan’dan geldiği düşünülmektedir. Muhtemelen bir melezdi,  ekşi portakal ile kalın kabuklu limon benzeri bir meyve olan ağaç kavunu karışımıydı. Bir çeşit limon benzeri meyve Basra Körfezi’ne kadar güneyde yetiştirildi ve MÖ 4. yüzyılda Büyük İskender tarafından Yunanistan üzerinden Avrupa’ya geri getirilmiş olabilir .

Ağaç kavunu ve daha sonra limonlar, zenginler tarafından hem dekoratif hem de tıbbi kullanım için değer verilen, nadir bulunan antik Roma’ya taşındı. Her iki meyveyi de içeren mozaikler birinci yüzyılda Roma’ya kadar uzanırken, karbonize limon kalıntıları MS 79’da Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla yok olan Pompeii harabelerinden çıkarıldı.

Limonu daha batıya götürenler Araplardı. İsim Arapça laymun’dan gelebilir, ancak benzer kelimeler Eski Fransızca’da ve hatta Arap tüccarlar tarafından Sanskritçe nimbo kelimesinin bozulması olarak bulunur. Daha kesin olan ise, limondan açıkça 13. yüzyılda, Arapların bir zamanlar Endülüs olarak bilinen şimdi İspanya’nın çoğunu fethettikleri zaman bahsediliyordu.

 

Muhammed Can Akyürek’in yazısı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu