Balıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemYaşam

Uçaklar Yönlerini Nasıl Bulur?

Uçaklara dair merak edilen bazı konular vardır. Bunlardan biri olan “uçaklar yönlerini nasıl bulur? sorusunun cevabı haberimizde!

 

Uçaklar Yönlerini Nasıl Bulur?

Havada yolculuk yaparken pilotun hangi yöne gideceğini nasıl bulduğunu hiç merak ettiniz mi? Yüzlerce uçak havada aynı anda uçar ve birbirleriyle asla çarpışmazlar. Uçaklar Yönlerini Nasıl Bulur?

Sanal Görüntülü Ekranlar

Çoğu pilot gece uçuşlarında ve çok bulutlu havalarda hiçbir şey göremeden uçuş yaptığını söylemektedir. Pilotlar için bu gibi durumlarda kokpitte pek çok navigasyon sensörleri, uçuş enstrümanları ve hava radarı gibi sanal görüntülerin olduğu ekranlar yer almaktadır. Bunun yanında bu ekranlardaki haritalar yerdeki radyo istasyonlarını, uçağın derece olarak açılarını, uçulacak olan irtifalar ve bunlar gibi pek çok bilgiyi de içermektedir.

İleri teknoloji ürünü olan uçaklar, yönünü bulabilme hususunda oldukça gelişmekte olan araçlardır. Aynı zamanda uçakların yönlerini bulurken nasıl cihazlar kullandığı da merak edilmektedir. Uçağın navigasyonuna, gideceği havaalanın kodları verilmektedir. Ayrıca navigasyondan bilgisayara iletilir ve navigasyonun çizdiği dijital harita sayesinde; bilgisayar, uçağın uçuş ekipmanını hareket ettirerek, uçağın yönlendirilip hedefe ulaşmasını sağlamaktadır.

Uçaklar Yönlerini Nasıl Bulur?

Hava Trafik Kontrol Sistemi

Pilot, bir uçağın güvenli şekilde uçmasından sorumlu olan başlıca kişidir fakat o, pek çok durumda çevresinde uçan uçakları göremez ve onların farkında olmaz. Bu sebeple çoğu ülkenin hava trafik kontrol sistemi vardır. Yerdeki merkezlerde çalışan görevliler, aletli uçuş kurallarıyla yapılan uçuşların her anını izlemektedir. Yani pilot kokpitteki görevlerini yerine getirirken yerdeki merkezlerde bulunan pek çok ekip de uçuşa göz kulak olmaktadır.

Pilot, ayrıldığı ve gideceği yerlerdeki belirli kontrolörlerle radyo aracılığıyla düzenli bir şekilde irtibata geçmektedir. Ayrıca hava trafik kontrolörlerinin kullandığı diğer bir araç da radardır. Ayrıca uçakların yaydığı radyo dalgalarını radar anteni alır ve kontrolörün ekranına iletmektedir.

Pek çok uçakta, radara tanıtıcı sinyal gönderen bir radyo dalgası cihazı vardır. Bu sinyal bilgisayar verisiyle birleşmektedir. Hava taşıtı radar ekranında uçuş numarası, hızı, uçtuğu yükseklik ve türü hakkındaki bilgilerle birlikte gözükmektedir. Böylece yerdeki uçuş kontrolörlerinin talimatlarıyla diğer uçaklarla aradaki güvenli mesafe ayarlanır. Hava koşulları ve pist durumu öğrenilmiş olur.

 

Daha fazlası için tıklayınız.

 

Bu haber bilgeyik'ten edinilen bilgiler ışığında hazırlanmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu