GündemBalıkesir Merhaba Blog YazılarıSağlıkTürkiye Gündemi

Uzmanı Uyardı: Kemik erimesi nelere yol açıyor?

Uzmanı Uyardı: Kemik erimesi nelere yol açıyor? Uzmanlar, halk arasında ‘kemik erimesi’ olarak bilinen ve daha çok kadınları etkilediğine inanılan osteoporoz. Erkeklerde de görülen önemli bir sağlık sorun olduğunu söyledi.

 

Uzmanı Uyardı: Kemik erimesi nelere yol açıyor?

2 45

Ayrıca Sakatlık ve Ölümlere Yol Açıyor

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hilmi Gözlükaya konuştu.

İşte o açıklama “Tüm omur çökme kırıklarının yüzde 14’ü ve tüm kalça kırıklarının yüzde 25-30’u erkeklerde görülmektedir. Bu kırıklar önemli oranda sakatlık ve ölümlere neden olmaktadır” dedi.

 

3 34

“Çok sayıda kadın ve erkeği etkileyen kronik bir hastalık”

Dahası Hilmi Gözlükaya, “Kemik erimesi kemiklerde zayıflık, kemik kütlesinde azalma ile karakterize olan. Ayrıca çok sayıda kadın ve erkeği etkileyen kronik bir hastalıktır. Tüm omur çökme kırıklarının yüzde 14’ü ve tüm kalça kırıklarının yüzde 25-30’u erkeklerde görülmektedir. Önemli bir oranda sakatlık ve ölümlere neden olmaktadır. Erkeklerin yaşamları boyunca kemik erimesi kırık riski 12’de 1’dir ve bunların yüzde 30’u kalça kırığıdır. Genel olarak erkeklerde kemik erimesi olacağı düşünülmediğinden atlanabilmektedir” dedi.

 

ERKEN TANI ÖNEMLİ

Dr. Öğr. Üyesi Hilmi Gözlükaya, kemik erimesinin erken teşhis edilmesi durumunda ilaçlarla ve ilaç dışı girişimlerle tedavi şansının yüksek olacağına dikkat çekti.

Öte yandan“Kemik erimesi olan hastaların büyük kısmında kemik kaybı yavaş yavaş olmakta ve hastalık ilerleyinceye kadar belirti vermemektedir. Dahası ilerlemiş kemik erimesi klinikte uzun kemik kırıkları, omurga deformiteleri, akut ve kronik ağrı ile karşımıza çıkmaktadır’’.

Dahası ‘’Bir kez kemik erimesine bağlı kırık oluştuktan sonra, kişinin tekrar tam sağlığına kavuşması mümkün olmamakta ve yaşam kalitesi belirli düzeyde azalmaktadır. Oysaki erken tanı konulursa kemik erimesinin durdurulması, hatta basit bazı girişimlerle kaybın yerine konulması mümkün olabilmektedir. Ayrıca Kemik erimesi tanısı kolaylıkla konulabilen, bilgilendirme ve tedbir alınarak önlenebilen bir hastalıktır” ifadelerini kullandı.

Sağlıklı Kalın

Gazetemerhaba

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu