GündemKöşe Yazıları

Yapay zeka bizi daha mı zeki yapacak?

Yapay zeka çalışmaları ilerledikçe bu konudaki görüşlerde artıyor.  Yapay zeka her ne kadar bazı uzmanlar tarafından tehlikeli olarak görülse de bazı uzmanlar bunun tam tersini düşünüyor. Uzmanlar, insanların yapay zeka sayesinde daha da zeki hale gelebileceğini söylüyor.

Kaliforniya San Diego Üniversitesi Nörobiyoloji Profesörü Terrence Sejnowski, insanlar olarak beynin karmaşık işleyişine yetişmemizin zor olduğunu ancak insan beyninin çalışma prensibine göre modellenen yapay zeka sayesinde bunun mümkün olduğunu belirtiyor. Sejnowski, gelecekte insanların yapay zeka sayesinde daha da yetenekli hale geleceğini düşünüyor.

Sejnowski, Derin Öğrenme Devrimi isimli kitabında da yapay zekanın insanlığa getireceği faydalara değiniyor. Sejnowski’ye göre yapay zeka kullanımı daha etkili ve hızlı sonuçlara ulaşılmasını sağlıyor. Örneğin internetten arama yapmak için Google’ın kullanılması, online çeviri hizmetlerinin kullanılması veya kanser tanısı için kullanılması gibi farklı alanlarda yapay zeka büyük faydalar sağlıyor. Özellikle Kanser tanısı için deri lezyonlarının X-ray imajları ve fotoğraflarının okunmasında yapay zekanın kullanılmaya başlandığını belirten profesör, bu sayede daha hızlı tanı konulduğuna ve daha az hata yapıldığına dikkat çekiyor.

Profesöre göre yapay zekanın getirilerinden bir diğeri de oldukça karmaşık süreçleri hatasız yürütebiliyor olması. Bu durumun insanlara zorlu işlemleri hatasız yürütme fırsatı sunduğunu belirten Sejnowski, yapay zeka karşısında duyulan kaygıların da yersiz olduğunu savunarak, “Bilgisayarların genel insan zekasına ulaşmadan önce gitmesi gereken çok uzun bir yol var. Günümüzün en gelişkin derin öğrenme ağı, insan nöral korteksinin oldukça küçük bir parçasının, ancak bir pirinç tanesi büyüklüğündeki parçasının, gücüne eşit. Ve insan beyninin daha büyük beyin bölgeleri arasındaki etkileşimleri dinamik olarak nasıl organize ettiğini bile henüz bilmiyoruz.” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Sejnowski, yapay zekanın daha sık kullanılmaya başlanmasının insanlar için önemli getirileri olduğunun altını çiziyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu