Köşe Yazıları

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka hakkında bilgi edinelim

Merhaba değerli okuyucular. Yapay zeka nedir, nerelerde kullanılır, neden kullanılır biraz kurcalayınca bence gelişen teknolojinin korkutucu bir tarafı.

Merhaba değerli okuyucular. Yapay zeka nedir, nerelerde kullanılır, neden kullanılır biraz kurcalayınca bence gelişen teknolojinin korkutucu bir tarafı. Pek çok şirket, yapay zekânın sunduğu tüm değerden yararlanmak için veri bilimi ekiplerine önemli yatırımlar yapıyor. Veri bilimi, çeşitli veri kaynaklarından değer elde etmek için istatistik, bilgisayar bilimi ve iş bilgisini birleştirir.

Yapay Zeka teknolojisi, daha önce insan gücünü gerekli kılan süreçleri veya görevleri otomatikleştirerek kurumsal performansı ve üretkenliği artırır. Yapay Zekâ aynı zamanda hiçbir insanın ulaşamayacağı bir ölçekte verileri anlamlandırabilir. Bu özellik, muazzam iş avantajları sağlayabilir. Örneğin, Netflix belirli bir düzeyde kişiselleştirme sağlamak üzere yapay zekadan yararlanmış ve bu sayede müşteri kitlesinde yüzde 25’ten fazla büyüme kaydetmiştir.

Yapay Zekanın Tarihi

1956’da ortaya atılan yapay zeka terimi veri hacimlerinin artması, algoritma ve hesaplamaların gelişmesi gibi bilim ve teknoloji alanındaki ilerlemeler ile günümüzde daha popüler bir hale geldi. İlk dönemlerinde, yapay zekaya yönelik çalışmalar problem çözme ve sembolik yöntemler gibi konular ile ilişkilidir. Sonraki dönemlerde ise makine öğrenmesi ile gelişen yapay zeka günümüzde konuşmayı, görüntüleri ve verileri tanıma, tahminlerde bulunma gibi işlemleri yerine getirebilmesini sağlayan derin öğrenme ile gelişmeye devam ediyor.

İlgili Makaleler

Yapay Zeka Şirketlere Nasıl Katkı Sağlar?

Yapay zeka sahip olduğu işlevleri ve kullanım alanlarıyla birlikte sektörel olarak farklılık gösterse de şirketlere sunduğu belirli avantajlar bulunur. Yapay zeka şirketlerin hedef ve stratejilerine yönelik karar süreçleri için sunduğu öneri ve veriler ile katkı sağlayarak her geçen gün artan rekabet ortamında şirketlerin bir adım önde olmasını sağlar. Bununla birlikte, yapay zekanın şirketlere sağladığı diğer katkılar şu şekilde sıralanabilir:

  • İş süreçlerini otomatikleştirir ve otomatik karar verme yeteneği vardır.
  • Verimliliği artırır ve maliyetleri düşürür.
  • Satış oranlarını yükseltir.
  • Ürün veya hizmet kalitesini artırır.
  • Tedarik zinciri ve lojistik gibi iş süreçlerinin optimizasyonunu sağlar.
  • Müşteri memnuniyetini, bağlılığını ve deneyimlerini iyileştirir.
  • Daha verimli ve gelişmiş iş gücü tahsisi sağlar.
  • Kişiselleştirilmiş pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesine yardımcı olur.

Kısaca özetlemek gerekirse gün geçtikçe gelişen yapay zeka sektörü karşımıza her alanda çıkacak. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

Siyasi Ve İnsani Ahlak Meselesi

Sebiha Şener

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu