Köşe YazılarıBedia Uçak

Yeni Binalar İçin Yenilenebilir

Yeni Binalar İçin Yenilenebilir

 

Enerji Zorunluluğu 1 Ocak’ta Başladı

Yenilenebilir enerjinin önemi tüm dünya için hayati öneme sahip. Ülkemizde de buna dair birtakım çalışmalar gerçekleştirildi. Hala araştırmalar yapılmakla birlikte girişimler sonuç odaklı. Türkiye’nin önemli adımlar attığını söylemek gerekiyor.

İlgili Makaleler

Türkiye’nin yenilenebilir enerjide atacağı adımlarla tedarik zincirinde öncü rol üstlenebilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Şanlıurfa’ya kurulacağı açıklanan Yenilenebilir Enerji Endüstri Bölgesinin Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki toplam kapasitesini yüzde 50 artırması hedefleniyor. Çukurova’nın tarım ve sanayi kentlerinden Osmaniye, yılın büyük bölümünde güneş alan geniş arazileri, rüzgar potansiyeline sahip yüksek kesimleri ve akarsularıyla yenilenebilir enerji alanında da öne çıkıyor.

Örneğin bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük yapıların, kullandığı enerjinin en az yüzde 5’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılaması zorunlu olacak.

1 Ocak’tan itibaren projeleri bu şarta göre hazırlanmayan binalara ruhsat düzenlenemeyecek. Düzenleme, Türkiye’nin beyan ettiği “2053 net sıfır emisyon binalar” hedefi kapsamında Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği değişikliği ile hazırlandı. Buna göre 1 Ocak 2023’ten itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalar enerji performans sınıfı en az “B” olacak şekilde inşa edilecek. Ayrıca bu binaların, kullandığı enerjinin en az yüzde 5’ini güneş enerjisi paneli, rüzgar enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılaması zorunlu olacak.

Dünyada Durum?

İngiltere 2020’deki 68 teravat/saat olan rüzgar enerjisi üretim rekorunu, 2022’de 74 teravat/saat rüzgar enerjisi üreterek kırdı. Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan enerji krizinden olumsuz etkilenen ülkede son dönemde kaynakların çeşitlendirilmesi stratejisi öne çıkıyordu. İngiltere’nin 2020’li yılların sonuna kadar, günümüzdeki kapasitenin üç katından fazla olan 50 gigavat deniz üstü rüzgar enerjisi kapasitesine ulaşma planıyla, gelecek yıllarda rekorların kırılmaya devam etmesi bekleniyor. Başbakan Rishi Sunak’ın da girişimleriyle, kara üstündeki rüzgar enerjisi kapasitesinde de artış görülebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu