GündemTeknolojiTürkiye Gündemi

Yerli Mikroişlemci “Çakıl” Geliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dün bilgi güvenliğinin mutfağı olan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) Gebze’deki yerleşkesinde bulunan Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezine (BİLGEM) bağlı laboratuvarları ziyaret ederek yerli ve milli teknolojiler üzerine yapılan çalışmaları inceledi.

Tamamıyla yerli ve milli olan milli mikroişlemci “Çakıl” hakkında detaylı bilgiler alan Mustafa Varankyaptığı açıklamada “Bu projeyle silah sistemlerimizde kullanılan yabancı menşeli mikroişlemcilerin yerini alabilecek hızda ve düşük güç tüketen, lisans ve satış hakları ülkemize ait milli bir işlemci tasarlanıyor. Savunma Sanayi Başkanlığımız tarafından ‘Çakıl’ onaylandı. Bundan sonra ikinci faza geçeceğiz ve Çakıl’ın mobil cihazlarda kullanılabilecek çok çekirdekli versiyonunun çalışmalarına başlanacak.” dedi.

Mustafa Varank cümlelerine “BİLGEM’de stratejik bağımsızlığımız açısından kritik öneme sahip teknolojiler geliştiriliyor. Burası geniş bir test altyapısına sahip. Milli Savaş Uçağı’nın gerçek zamanlı işletim sistemi, SİHA’lar ve savaş uçaklarımızın kullandığı akıllı bombaların lazer arayıcı başlık dedektörü, gelişmiş haberleşme istihbarat donanımları, milli kripto sistemleri, hava radar sistemlerinin tamamı Ar-Ge mühendislerimiz tarafından burada geliştirilmekte.” diyerek ekledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu