GündemGörüntülü Haberler

Yorgancılık Yok Oluyor

BALIKESİR’in Edremit ilçesinde 53 yıldır yorgancılık yapan Mehmet Asar (68), bir zamanlar herkesin evinde olan özel dikim yorganların artık yerini fabrikasyon yorganlara bırakmaya başladığını söyledi. Çırak bulamadıklarını söyleyen Asar, “Yorgancılık mesleği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.” dedi.

Edremit’te el emeği göz nuru ipek, yün ve elyaf yorganlar, ustaların ellerinde nakış nakış hazırlanarak müşterilerin beğenisine sunuluyor. Edremit’in en eski yorgancılarından 68 yaşındaki Mehmet Asar yorgancılık mesleğinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. İlçede bu işi yapan sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini söyleyen Asar, mesleği öğretecek gençler aradıklarını belirtti. Yetiştirecek çıkar bulmadıklarını ifade eden Asar, “Bu mesleği 53 senedir yapıyorum. Adım Mehmet Asar doğma büyüme Edremit Zeytinli Mahallesinden bu çarşıda 53 senedir devam ediyoruz. Bu mesleğe çıraklıktan bir ustanın yanına girdim. İki sene çıraklığım geçti. Ondan sonra mesleğe başladık. Hiç yetişen çırak yok maalesef bizler gittik mi? Ölüme mahkûm bu meslek. Burada 7–8 ustamız var. Bizim yerli halk yorgan diktiriyor. Düğün yapacak kişi ille bir ipek yorgan diktirir.” diye konuştu.

MESLEĞE 15 YAŞINDA ÇIKAR OLARAK BAŞLADI

15 yaşında çıkar olarak mesleğe başladığını anlatan Asar şöyle konuştu:

“O zamandan beri bu mesleği yürütüyorum, hala da zevkle dikiyorum. Allah’a şükür bir iki bir şeyler yaptık yani ele muhtaç olmadan iki tane kızım var. İkisini de okuttum. Bu meslekten ne yapayım başka. İdare ediyoruz. Gençlere tavsiye ediyoruz. Bu iş ölmesin mühim olan gençlerden çırak olmak isteyen olursa yetiştiririz. En zor yeri pamuk atması tozu olduğu için ama idare ediyoruz ne yapalım. Biraz tozu var. Kendimizi ona göre muhafaza ediyoruz. İki kızım var kızımın biri yanımda bana yardımcı oluyor. Dikiş makinesinde olsun yorgan dikmeyi ona da öğretmeye uğraştım.” Devrim Derin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu