Köşe Yazıları

Zeytin Yaprağının Mucizevi Şifası

Zeytin Yaprağının Mucizevi Şifası

Zeytinin ana vatanı olan bu coğrafyada asırlardır zeytin ve zeytin ürünleri geleneksel halk tıbbında kullanıla gelmiştir. Antik dönemlerde de zeytin yağı daha çok tıbbi amaçlı ve harici olarak kullanılırdı. Yüz yıldan fazla yaşayan ünlü filozof Abderalı Demokritos (MÖ 460-371); “sağlığımızı nasıl koruyabilir de yaşam süremizi uzatabiliriz” sorusuna şu perhiz kuralıyla yanıt verir: “İçimizi balla dışımızı zeytinyağıyla yuğalım.” demektedir.

Zeytin yağı gibi zeytin yaprağı da mucizevi şifa özelliklerine sahiptir. Bu nedenledir ki Anadolu’da asırlardır halk arasında zeytin ağaçlarının yaprakları, mikrop öldürücü, ateş düşürücü, kan şekerini ve yüksek tansiyonu düşürücü, idrar söktürücü özelliklerinden dolayı yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Hatta bazı bölgelerde ağız içindeki aft ve yaralara karşı zeytin yaprağı çiğnenerek kullanıldığı bilinmektedir.

Diğer taraftan son yapılan bilimsel çalışmalarda da zeytin yapraklarının korona virüse karşı etkili olduğu görülmüştür. Zeytin yaprağının tüm bu şifalı özellikleri içerisine yüklenen değerli fenolik maddeler ve yüksek antioksidan maddelerden kaynaklanmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalarda; zeytin yaprağının ana bileşeni olan “Oleuropein”in antiinflamatuvar (yangıyı giderici, iltihap çözücü), antiaterosklerotik (damar tıkanıklığını önleyici) ve kanser önleyici özelliklerinin yanında güçlü bir antioksidan etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, Oleuropeinin; mononükleoz, herpes, hepatit, rotavirüs, bovin virüslerine, köpeklerde parvovirüslere ve kedilerde lösemi virüslerine karşı antiviral aktivite gösterdiği kanıtlanmıştır. Bu nedenle zeytin yapraklarından elde edilen ekstraktlar yurt dışında birçok ülkede bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır. Hatta, USA’da 10 sene önce zeytin yaprağının antiviral aktivitesi‘nin patentini bile alınmıştır. Ülkemizde ise birkaç firmanın ürettiği ekstrakt dışında istenilen seviyede değerlendirilememektedir.

126254257 10158833136265682 8902166305236971891 N

Kırsal bölgelerde halk arasında şifa amaçlı kullanılan zeytin yaprakları maalesef ülke genelinde yaygın olarak kullanılmamaktadır. Hasat edilen zeytinin toplam ağırlığının %10’unu kapsayan zeytin yaprakları maalesef ziraî bir atık olarak kalmaktadır. Bu nedenle ülke genelinde zeytin konusunda bir seferberlik başlatılarak bir an önce atık olarak kalmış olan zeytin yapaklarını değerlendirmenin bir yolunu bulmamız gerekmektedir. Bununla birlikte, halk olarak bu süreçte en azından zeytin yapraklarını çay olarak yararlanabiliriz.

Zeytin Yaprak Çayı Nasıl Hazırlanır? Kurumuş ya da taze 3-4 adet zeytin yaprağını (yaprak parçalanarak ta kullanılabilir) bir çay fincanına koyunuz, üzerine kaynatılarak bekletilmiş sıcak suyu dökünüz. Suyun rengi açık zeytuni sarı renk oluncaya kadar 4-5 dk bekleyiniz. Bu şekilde hazırlanan çayınızı içerisine ince bir dilim limon atarak içebilirsiniz. Bu çayı öğünler arasında ve günde 2-3 bardağa kadar tüketebilirsiniz. Zeytin yaprağının çayını içerken yaprağın bir tanesini de ağzınızda çiğneyip posasını çıkarıp atın, tadı acıdır ama Oleuropeince zengin bu acı özsu oldukça şifalıdır.

Değerli dostlar Zeytin Yaprak Çayı şifalıdır diye gidip tüm ağaçların yapraklarını koparıp zeytinlere de zarar vermeyelim. Ağaç budama döneminde budanmış dallardaki yaprakların toplanması daha doğru olur. Böylece ağaçlara da zarar verilmemiş olur. Ayrıca, çay olarak değerlendireceğimiz yapraklar ilaçlama döneminde ve yol kenarlarından toplanmamalı, yapraklar toplandıktan sonra da iyice yıkamalıdır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu