Köşe Yazıları

Zeytinde Kış Bakımı Üçlemesi

Adı üzerinde kışın yani hasattan sonraki dönemde yapılan uygulamalar dizisidir.

Zeytin ağacının kışın karşılaşabileceği soğuk havalara ve düşük sıcaklıklara karşı dirençli olmasını sağlamak için, ayrıca Zeytin ağacının bir sonraki sezona daha kuvvetli girmesi için yapılır. Kış bakımındaki uygulamalarda sırasıyla Bor ve Çinko içerikli gübre, Leonardit ve Bordo bulamacı kullanılır.

Kış bakımı üçlemesinde ilk uygulama Bor ve Çinko içerikli gübre uygulaması olmalıdır. Bu amaçla içeriğinde sadece Bor ve Çinko olan mikro element gübrelerini kullanabileceğiniz gibi, içeriğinde Bor ve Çinko yanında birçok mikro element olan gübreleri de kullanabilirsiniz. Bu gübrelerin kullanım zamanı hasattan sonra 7-9 gün içerisinde olmalıdır. Hasattan sonra kullanılmadıysa, Zeytin ağacı uykuya girmeden önce yani metabolizması durağanlaşmadan önce mutlaka kullanılmalıdır ki bunlar yapraklardan alınarak bitki içerisine girebilsin.

Kış bakımı üçlemesinde ikinci uygulama Leonardit uygulamasıdır. Bu uygulama aynı zamanda toprakta organik madde yönetiminin (OMY) bir ayağıdır. Bu uygulama hem kış bakımında hem de topraktaki organik madde yönetiminde çok önemlidir. Verilmesi gereken Leonardit miktarı her zaman sezonluk olarak hesaplanmalıdır. Zeytin ağaçları için tüm araziye veya ağaç başına Leonardit verilecekse kış döneminde, ağaçlar uykuya girmeden önce ilk parçası, ağaçlar uyanmadan önceki dönemde ikinci parçası, çiçeklenme öncesinde üçüncü parçası ve meyve tutumundan sonra da dördüncü parçası olmak üzere sezon içinde dört parça halinde verilmelidir.

Kış bakımı üçlemesinde üçüncü ve son uygulama bordo bulamacı uygulamasıdır. Ağaçlar uykuya girmek üzereyken yapraklara püskürtmek suretiyle yapılır. Yani uyumadan hemen önce. Bu amaçla kendi hazırladığınız bordo bulamacını kullanabileceğiniz gibi, piyasada hazır bordo ismiyle satılan tozları da kullanabilirsiniz. Bildiğiniz gibi bordo bulamacı bakır ve kireç içerikli bir malzemedir. Bakırın hastalıklara karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. Kireç ise Bakırı yüzeye yapıştırmak, yüzey kaplaması sağlamak ve bitki dokularını kastıran bir malzemedir. Yine piyasada yeni nesil bordo bulamacı olarak Bakır ve Kükürt içerikli olan Bordo bulamaçları mevcuttur. Bu preparatlarda ise Bakır yine hastalıklara karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. Aynı zamanda da Kükürt de bazı zararlılara ve bazı hastalıklara karşı koruma özelliğine sahiptir. Yani hem Bakırdan hem de Kükürtten gelen çift yönlü koruma etkisi mevcuttur.

Hangi bordo bulamacını kullanırsanız kullanın önemli noktalar şunlardır: Kış bakımında kullanmanız gereken Bordo bulamacı %3 lük olmalıdır. Fakat yanılgıya düşmenizi istemediğim için şunu belirtmemde fayda var.

100 litre suyun içine 3 koyunca %3 lük olmuyor.

Karışıma koyduğunuz Bakırın yüzdesel miktarı ile alakalı bir durumdur bu. Yani öyle 100 litre suya 3 kilo veya 3 litre koyunca olmuyor. Bu durumu sorgulayın yani sorun %3 lük olması için ne kadar koymam gerekiyor diye. Fazla koyup yakmayın ve daha fazla para harcamayın. Az koyup etkisizlik yaşamayın. Bu önemli bir konu. Bir de ağaçlarda mavi rengi görmeyi istemek yerine etkili ve kuvvetli bir Bordo bulamacı kullanın.

Diğer meyve türlerinde olduğu gibi Zeytinde de kış bakımın önemli bir konu. Kış bakımını tam ve doğru olarak yaparsanız; toprağa organik madde verdiğiniz için yeni sezonda Zeytininizi daha canlı ve daha verimli görürsünüz ve bir sene verme bir sene vermeme olayını daha az yaşarsınız. Yeni sezonda karşılaşacağınız hastalıklar için ön mücadele yaptığınız için ve Zeytininizin bağışıklık sistemi kuvvetli olduğu için Zeytin daha mukavemetli hale gelir.

Yapraktan mikro element gübresi girdik, Leonardit uygulaması yaptık ve en son Bordo bulamacını attık. Artık ağaç uyuyacak. Ne zamana kadar? Ağaçlara su yürüyene kadar. Yani bütün kış boyunca başka bir şey yapmayacağız. Zeytin ile alakalı diğer yazılarım da bununla bağlantılıdır. Lütfen okuyunuz ve uygulayınız.

Fidanlarda Ağaçlarda Ve Üzüm Bağlarında Kış Bakımı

Ziraat Mühendisi Mustafa Birol

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu