Köşe Yazıları

ZORDA OLSA OMUZ AĞRILARI TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

İlgili Makaleler

prof.dr.nilaysahin-instagram

Geçen hafta size omuz ağrılarından bahsetmiştim. Bu hafta ise omuz hastalıklarının tedavisinden bahsetmek istiyorum. Omuz problemleri gerçekten tedavisi zor olan, uzun süren ve genellikle de tam bir iyilik halinin elde edilmesinin maalesef sağlanamadığı bir alandır. Ama yine de hastalarımızı en azından daha rahatlatıcı bir seviyeye getirebileceğimiz tedavi yöntemlerimiz mevcut. Peki nedir bu yöntemler diye sorarsanız işte cevabım.

Öncelikle tedavi seçeneklerimiz elbette ki omuzda gördüğümüz problemlere bağlıdır. Bu nedenle ben sizlere genel olarak omuz ağrılarında yaptığımız tedavilerden bahsetmek istiyorum. Sıklıkla tercih ettiğimiz tedavi yöntemlerinin başında fizik tedavi uygulamaları geliyor. Fizik tedavi yöntemlerinden hangisini yapacağımıza karar verirken mutlaka detaylı bir muayene yapmalı ve ona göre tedaviyi planlamalıyız. Yine bu program çerçevesinde hastaya uygun egzersizler planlanmalı ve bunlar ağrı sınırında hastaya yaptırılmalıdır. Eğer omuz tam olarak kalkmıyorsa klinik koşullarda mutlaka hastaya germe egzersizleri uygulanmalıdır. Fizik tedavi ve egzersiz programı omuz hastalarında diğer bölgelerde görülen sorunlardan farklı olarak genellikle daha uzun sürmektedir. Öyle ki aylarca tedavisi süren hastalar olabilmektedir. Bunlar dışında omuz içinde yapılan bir takım enjeksiyon teknikleri de bulunmaktadır. Bunlar trombositlerden zenginleştirilmiş kan olarak olarak bilinen PRP, hiyalüronik asit içeren ve horoz ibiği olarak bilinen ilaçlar, kortizol içeren ilaçlar, ozon gibi enjeksiyonları içermektedir.

Tabii omuz ağrılarında önemli bir tedavi basamağı da omuzun kullanımına dikkat edilmesi yer almaktadır. Omuz patolojilerinin çoğunda kolun baş üstü aktivitelerinden sakınılması gerekir. Yani kolumuzu başımızın üstüne getirecek tüm hareketleri dikkatli olarak yapmalı ve çok tekrarından kaçınmalıyız. Taşıyabileceğinizin üstünde ağrılık taşımamanız da önemli bir koruyucu faktördür.

Daha farklı tedavi yöntemleri de var ancak genelde bizlerin uyguladığı en sık tedavi yöntemleri yukarıda bahsettiklerim.

Herkese sağlıklı, virüsten uzak bir hafta dilerim…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu