Gündem

19 Mayıs Atatürk’ü anma günü

19 Mayıs Atatürk’ü anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı İlhan Öner basın açıklaması yaptı.

 

Dernek Başkanı İlhan Öner sözlerine “birinci Dünya Savaşından yenik çıkan Osmanlı’ya Mondros mütarekesinin ağır koşulları dayatılmış, padişah/halife ile onun hükümeti bağımsız ve özgür yaşama umudunu yitirmişler, emperyalizme teslim olmuşlardı” diyerek başladı.

Kuva-yı Milliye bilinci

Başkan Öner sözlerine ,“Düşündükleri tek konu, makamlarını korumak için Amerikan veya İngiliz mandasından hangisinin kabul edileceği idi. Böyle bir ortamda Mustafa Kemal, İstanbul’a geldiği gün “ geldikleri gibi giderler” demişti. 19 Mayıs 1919’da Samsuna bu kararlıkla çıktı. Çünkü O, Anadolu’da bin yıldır özgür ve bağımsız yaşayan Türk toplumuna güveniyordu. Amasya’da, Erzurum’da, Sivas’ta özgürlük ve bağımsızlıktan yana olan herkesi “Müdafaa-yı Hukuk” düşüncesi ve “Kuva-yı Milliye” bilinci etrafında birleştirdi.” diyerek devam etti.

Cumhuriyet kuruldu

19 Mayıs 1919 bütün bu olup bitenlerin ilk adımıdır diyen Dernek Başkanı Öner, ”Emperyalizme karşı verilen büyük bir mücadele ile “Zafere” ulaştı. Bu zaferin coşkusu ile”Cumhuriyet’i” kurdu. Tarihte eşi benzeri olmayan bir “ aydınlanma Devrimi” başlattı. Bu nedenle 19 Mayıslar, sadece bir ulusal bayram değil, milli mücadelenin başlangıcı, ulusal bağımsızlık ateşinin yakıldığı gündür.” diyerek 19 Mayıs’ın öneminden bahsetti.

 Türk Devriminin temel taşı

Ulusal bayramlarımıza sahip çıkacağız diyen Öner, “Türk Devrimi ve cumhuriyet kazanımlarını sonsuza kadar yaşatmaya kararlı Sivil Toplum Örgütlerinin temsilcileri olarak bizler, ulusal bayramlarımıza sahip çıkmayı ve onları ilk günkü coşkusu ile kutlamayı sürdüreceğiz.” Diyerek sözlerine son verdi. Emine Kızılgül

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu