Türkiye Gündemi
Trend

2 İl Tehlikede! Tarım Bakanı da Uyardı!

Balıkesir ve Tekirdağ tehlikede; Marmara bölgesinde kalan iki ilin barajlarında da su tehlikesi görülüyor.

2 İl Tehlikede! Tarım Bakanı da Uyardı! Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye ve dünyanın önümüzdeki yıllarda çok daha büyük su sorunlarıyla karşı karşıya kalacağını belirtti. Balıkesir ve diğer ilin tehlikede olması dikkat çekti.

 

2 İl Tehlikede! Tarım Bakanı da Uyardı!

M.b

“En fazla azalma yüzde 25 ile Marmara Bölgesi’nde kaydedildi”

Su kaynakları konusunda dünyanın ve Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda önemli bir sorunla karşı karşıya kalacağını belirten Bakan Yumaklı, “Bugün, küresel ölçekte son derece yıkıcı bir iklim kriziyle karşı karşıyayız. Dünyanın dörtte üçü sularla kaplı iken, tatlı su kaynaklarının oranı sadece yüzde 2.5. Bunun da ancak yüzde 1’i kullanılabilir durumda. En fazla azalma yüzde 25 ile Marmara Bölgesi’nde kaydedildi.” diyerek yaklaşan tehlikeye dikkat çekti.

Su Kaynaklari
“2030’Da Su Kaynaklarımızın Yüzde 20 Azalması Öngörülüyor”

Bakan Yumaklı, önümüzdeki yıllarda su kaynaklarının daha da azalacağını ve artan nüfusla birlikte tablonun çok daha kritik olacağını belirterek, “Ülkemizin su potansiyeli dikkate alınarak yapılan hesaplamalarda, kişi başına düşen yıllık su miktarı bin 313 metreküp. Kullandığımız değil, kullanabileceğimiz kişi başı azami miktardan bahsediyorum. Bu değer, uluslararası göstergelere göre ülkemizin su stresi altında olduğu anlamına geliyor. 2030 yılına geldiğimizde ülkemiz nüfusunun yüzde 10 artması, su kaynaklarının ise yüzde 20 azalması öngörülüyor” diye konuştu.

Bakan Yumaklı, “Bir damla da sen ol” diyerek herkesi seferberliğe davet etti

Bakan Yumaklı konuşmasını, “Bu çalışmalar devam ederken diğer yandan belediyelerimizin su kayıplarını azaltmalarını, gri su, yağmur suyu, arıtılmış atık su gibi alternatif su kaynaklarını kullanmalarını, çiftçilerimizin ürünlerini modern sulama sistemleriyle buharlaşmanın az olduğu saatlerde sulamalarını, sanayicilerimizin su verimli teknik ve teknolojilerini kullanmalarını ve vatandaşlarımızın ise günlük su kullanım alışkanlıklarında daha hassas olmalarını bekliyoruz. Artık harekete geçmenin zamanıdır.

Risk afete dönüşmeden hep birlikte yönetelim. Bu seferberlikte ‘bir damla da sen ol’ diyoruz. Herkesi su kaynaklarımız için ortak kaygıda ve katkıda buluşmaya, suyumuz ve geleceğimiz için el ele vermeye davet ediyorum” ifadeleriyle sonlandırdı.

Kaynak: İha

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu