Köşe Yazıları

Virüs savar Bitkiler!

Son yıllarda virüs salgınlarına bağlı ölümlerin artması ve tedavide kimyasal ilaç seçeneklerinin de sınırlı olması, insanları doğal çözüm arayışlarına sevk etti. Acaba doğada virüslere karşı çare var mı? Aslında antik çağlardan beri otlar viral enfeksiyonlar başta olmak üzere çeşitli hastalıklar için doğal tedavi olarak kullanılmaktadır.

Bilimsel araştırmalar; bitkilerde bulunan, özellikle bazı polifenolik yapıdaki aromatik bileşiklerin doğrudan virüsler üzerinde etkili olduğunu ya da dolaylı olarak bağışıklık sistemini uyararak faydalı olabildiğini ortaya koyuyor.

İşte bizi virüslerden koruyacak bitkilerden bazıları:

Sarımsak: Sarımsak, viral enfeksiyonlar dahil olmak üzere birçok hastalığa iyi gelen popüler bir bitkidir. Sarımsağın kullanımı insanlık tarihi kadar eskidir. 5000 yıldır ilaç olarak kullanılan bu kıymetli bitki mutfağımızdaki en kuvvetli doğal antibiyotiktir.  Sarımsakta soğuk algınlığına neden olan virüslere karşı antiviral aktiviteye sahip olduğuna dair birçok bilimsel araştırma vardır.

Meyan: Bu bitkinin antiviral olarak en etkili bitkiler arasında yer aldığına dair bilimsel çalışmalar vardır.

Laden (Cistus): Ülkemizin Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde bol miktarda bulunan yabani bir bitkidir. Yapılan bilimsel çalışmalar bu bitkini virüs öldürücü özelliğinin olduğunu göstermektedir. Bileşimindeki polimerik polifenoller virüsün çoğalmasını ve bakterilerin gelişimini engeller.

Nane, Kekik: Her iki bitki de güçlü antiviral özelliklere sahiptir. Nane, genellikle viral enfeksiyonları doğal olarak tedavi etmek için kullanılan çaylara ve karışımlara eklenir. Kekik, mikrop öldürücü etkisi en yüksek olan bitkiler arasındadır diyebiliriz. Kekikte bulunan Karvakrol antiviral özelliğe sahiptir.

Adaçayı: Geleneksel hal tıbbında viral enfeksiyonları tedavi etmek için uzun zamandır kullanılan aromatik bir bitkidir.

Biberiye: Biberiyenin içeriğinde bulunan bazı bileşikler, herpes virüslerine, grip ve hepatitlere karşı antiviral aktiviteye sahiptir.

Bununla birlikte hasta olduğunuzda önce mutlaka bir doktora başvurunuz. Size teşhis konulduktan sonra, doktorunuza da danışarak bitkisel maddeler kullanınız. Mümkünse fitoterapi (bitkisel tedavi) eğitimi almış bir hekimle bitkisel tedaviye devam ediniz.

Hastalıklardan uzak doğal bir yaşam dilerim.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu