Köşe Yazıları

Hayatımızın Gerçeği Maskeler!

Hayatımızın Gerçeği Maskeler!

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.profdrnilaysahin.com
prof.dr.nilaysahin-instagram

Evet son dönemde hayatımıza giren bu kovid-19 virüs pandemisi bizleri maskelerle ile tanıştırdı. Peki bu maskeler içinde yer alan ve kendimizi çok güvende hissettiğimiz N-95 denen maskeyi ne kadar uzun takabiliriz? Belki diyeceksiniz ki hocam bu kadar yaygın mı kullanılıyor ki mi N-95 maskeyi anlatıyorsunuz. Cevabım net olarak evet gerçekten çok kullanan var. Özellikle kalabalığa girerken veya hastaneye gelirken hastalar bu maskeyi takıyorlar. Sonra tekrar evde uygun bir ortama koyup tekrar böyle riski bulduğu yerlere giderken yeniden kullanıyorlar. İşte o nedenle bu hafta bu sorunun cevabını sizlerle paylaşmak istedim. N-95 maskeler ne kadar süre ile kullanılabilir?
N-95 maskelerinin maskeler üzerinde yapılan çalışmalarda maskenin etkinliğini 3. Günde yarı yarıya kaybettiği görülmüş. Yani deniyor ki bu maskeleri en fazla iki gün kullanın. Zaten bu maskelerin miktarında da sıkıntı olduğu için sanırım düzgün bir şekilde tek kullanımlık maskelerle sokağa çıkmakta bir sıkıntı olmayacaktır. Burada da yine doktorunuz eğer önerirse N-95 maske takmanız uygun olacaktır.
Şunu tekrar vurgulamakta fayda var; doğru maske kullanımı hem yüzümüze takarken doğru, hem de kullanım sayısı açısından doğru şekilde olmalıdır. Tek kullanımlık maskeleri gerçekten tek kullanmak ve N-95 gibi daha üst maskeleri de üç günü geçmeyecek hatta ideali iki gün kullandıktan sonra sterilize edilemiyorsa kullanmamaktır.
Herkese maskeli ve virüsten uzak günler diliyorum…

Herkese hem yüz hem iç güzelliğin olduğu insanlarla dolu bir hayat dilerim…

İlgili Makaleler

Herkese sağlıklı, virüsten uzak bir hafta dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu