GündemKöşe Yazıları

Alerji Sorunu Olanlar

Hassas bireyler ve çocuklar için hayatı kabusa çeviren alerjiler büyük bir sorun. Havaların soğuması, ısınması alerji nedenleri arasında. Dahası en sık ortaya bahar aylarında çıkması.

Bahar aylarında alerjik reaksiyonların artması, özellikle astım, bronşit ve diğer solunum yolu rahatsızlıkları olan kişiler için daha da endişe verici. Ayrıca, Bu nedenle, bahar aylarında alerjik semptomları kontrol altına almak ve solunum yolu sağlığını korumak için bazı önlemler alınması gerekir.

Alerji Nedir

Alerji, bağışıklık sistemimizin alerjen olarak ifade ettiğimiz, vücudumuzun yabancı olarak algıladığı maddelere verdiği anormal yanıt olarak tanımlanabilir.

Alerjik hastalıklar genetik yatkınlık ve tetikleyici çevresel faktörlerin bir araya gelmesi ile oluşan kronik hastalıklar. Semptomlar etkilenen organa göre değişiklik gösteriyor. Uzmanlar, en sık görülen alerjik hastalıklar, saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit, astım, ilaç ve gıda alerjileri olarak sıralamış.

En sık saptanan semptomlar

Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, gözlerde kızarıklık, ciltte döküntü, kaşıntı, nefes darlığı, sık tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonu, kronik öksürük, karın ağrısı ve ishal .

Ayrıca, uzmanların önemli açıklamaları arasında, Ciltte döküntü, nefes almada zorluk, boğazda tıkanıklık hissi, dilde, yüzde ve gözlerde şişlik, tansiyon düşüklüğü de var. Müdahale ilerleme olacağı için hekime danışmak şart.

Çeşitli Sebeplerden Olabiliyor

Gıda alerjilerinde ise süt, soya, yumurta, pirinç, yulaf, fıstık, fındık, tavuk, hindi, balık, karides, ıstakoz en sık rol oynayan gıdalardır. İlaç alerjilerinde antibiyotikler tüm alerjilerin %45’inden sorumludur. Bunlardan en tehlikeli olan ise penisilin grubu her ilaca karşı alerjik reaksiyon gelişebileceği akılda tutulmalı”

Yeterli A, C, D ve E vitamini, çinko, selenyum ve omega-3 alımı önemli olmakla birlikte, özellikle elma, biber, domates, kiraz ve vişne gibi kırmızı-mor meyve-sebzeler; brokoli, lahana gibi turpgiller; koyu yeşil yapraklı sebzeler, kakao, kızılcık, kuşkonmaz, kapari, mor soğan, zeytinyağı gibi gıdaların tüketimine önem verilmeli

Aynı zamanda probiyotiklerden zengin, renkli ve lifli beslenme bağırsak mikrobiyatasını desteklemek önemli.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu