GündemEkonomiÖzel Haberler

ALTIN VE GÜMÜŞ’Ü OLAN KAZANACAK

Altın piyasalarındaki hareketlilik her zamanki gibi heyecan yaratan bir çizgide. Altına olan taleplerdeki değişimse fiyatların yükselişine işaret ediyor ve bu kez düğünlerden ziyade yatırım amaçlı alış satışlar göze çarpıyor.

 

Balıkesir Kuyumcular Derneği Başkanı Recai Gürcan, Altındaki dalgalanmanın seyrini değerlendirdi. Kuyumcular Derneği Başkanı Gürcan, Kazanmak isteyenin güvenli limanı altın ve gümüş. Bugünlerde düğün sezonu alışverişleri var ancak, alımlar daha çok yatırım amaçlı diyerek çarpıcı bir değerlendirmede bulundu.

İçinde bulunduğumuz pandemi sürecindeki kontrollü sosyal hayat diliminde düğünlerde erteleme ve benzeri değişkenlikler yaşandı ancak yine de evlenmek isteyenlerin, sünnet cemiyetini yerine getirip geleneği bozmayan Balıkesirlilerin altın alışverişlerinden vazgeçmediği görülüyor. Konuyla ilgili olarak Merhaba Gazetesi’nden Kamil Akyürek’in sorularını yanıtlayan Kuyumcular Derneği Başkanı Recai Gürcan bugünlerde alınan altınların gelecekte en güvenli limanda kazanç olarak geri döneceği mesajını verdi.

 

Geleceğe Güvenli Limandan Bakış

 

Kuyumcular Derneği Başkanı Recai Gürcan, “Balıkesir’de yüzde 100 olmasa da yüzde 50-60 düğün sezonu şuan var. Düğün alışverişi de var ancak altının bu hareketliliğinden ötürü yatırım talebi daha fazla. İki gündür altın sıkıntısı İstanbul’da başladı. Fiziki altın İstanbul’da şuan bulabilmek mümkün değil ”dedi. Gürcan konuşmasında, “piyasalar her an kilitlenebiliyor yarın ne olur bilemiyoruz. Darphane mal veremedi henüz. Orijinal dediğimiz külçe altın dolar olarak 500 dolar bin dolar gibi prim yapmaya başladı. Ata liranın işçiliği 50-60 lira gibi biz almaya başladık. Altına olan talebin faizlerinde düşük kalmasından dolayı devam edeceğini düşünüyorum ”şeklinde konuştu.

 

Para mı Altın mı Kazandırır?

 

Kuyumcular Derneği Başkanı Recai Gürcan, “Dolardaki artış tamamen İngiliz oyunu olarak gözleniyor. Dolar geri gelebilir. Döviz alımından daha önce nasıl yandılarsa yine yanacaklar. İhtiyacı olan alabilir ancak biri kâğıt parçası diğeri ise meta. Bir kağıt parçası ile meta bir olur mu? Kâğıt günlüktür. Meta ise uzun vadeli. Altın ve gümüş her zaman gözde yatırım aracıdır.”

 

Elde tutulabilen Altın ve Gümüş Kazandıracak

 

Kuyumcular Derneği Başkanı Recai Gürcan, “Altının yükselişindeki ana sebep şuan tüm Dünya’da ki ve özellikle Amerika’da ki tüm yatırım fonlarının Altınları yazılı değil fiziki talep etmeleri bundan dolayı da Altın dünyada senede 3 bin ton civarında çıkıyor. Birincisi bu taleplerden dolayı örneğin 5 bin ton talep varsa altının onsunun yükselmesine sebep oluyor. İkincisi Amerika ve Çin arasındaki gerginlik üçüncüsü ise Amerikan ekonomisinin batma noktasında olması.20 trilyona yakın parayı piyasaya sürmeleri. Güvenli liman nereye gidecek? Elde tutulabilen fiziki meta altın ve gümüş. Gümüşü de yabana atmamak gerekir. Paranın gideceği adres şu; Piyasada diğer enstrümanlarda yükseldi. Ev veya araba gibi ancak bunlar suni olan şeyler. Para suyunu çekmeye başlayıp yerine oturmaya başlayınca onlar yerinde durur ancak altında durum böyle değil. Altın’ın hiçbir zaman yerine oturma şansı yok. Altının onsunun 2bin 300- 2bin 500’lü rakamlarda olacağına inananlardan biriyim. Bunlarında birtakım gerekçeleri var ve söylüyoruz. Altın düşecek diyenlere kısa vadede düşer ama uzun vadede altının düşme şansı yok. Kısa vadede de düşmesi 50-100litra civarında olmaz.5 lira 10-20 lira olur.2 bin onsunu çok çabuk aşmasının sonrasında yükselmenin hızlanacağını düşünüyorum.”dedi.

Yaklaşık 3-4 haftalık süreçte yukarı yönlü ivme yakalayan gram altın üst üste rekor tazelemişti. Altının onsundaki yükselişe bağlı olarak yaşanan artış sonrası altının gramı son olarak 480 lira bandını da aşmayı başarmıştı. Özellikle gelişmiş ülke Merkez Bankaları, Kovid-19 salgını tamamen durmadığı müddetçe genişleyici politikaların uzantısı olan düşük faiz politikasına devam edeceklerini yinelerken devlet yönetimleri de kamu maliye politikaları ile merkez bankalarının para politikalarına destek vereceklerini söylüyorlar. Bunlara bir de siyasi ve jeopolitik gerginlikleri eklediğimizde yıl sonuna kadar suların pek durulmayacağını da söyleyebiliriz. Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu