Özel HaberlerGündem

Araç Bakımına Dikkat

ARAÇ BAKIMINA DİKKAT

 

Sabır ve özen isteyen meslek gruplarından kaportacılık aynı zamanda bilgi de gerektiriyor. Bu hafta “Söz Sanayinin” köşemizde Özenir Egzoz Kaporta ustası Candemir Ugar ile görüştük.

 

Soğuk hava koşullarında  karlı, yağmurlu ve sisli havalar, kaygan zeminler gibi zorlu şartlarda araç kullanmanın zor ve riskli olduğunu söyleyen Ugar, araçların bu zorlu şartlara göre hazırlanması gerektiğinin altını çizerek sürüş güvenliğinin önemine değindi.

 

“YAPILAN YANLIŞLAR VAR”

Hava koşullarından dolayı tedbirler alınması gerektiğini söyleyen Ugar, “Balıkesir şu günlerde karlı ve buzlu. Karlı, yağmurlu ve sisli havalar, kaygan zeminler gibi zorlu şartlarda araç kullanmak zor ve risklidir. Bu nedenle de araçların bu zorlu şartlara göre hazırlanması gerekir. Araç sahipleri bazen bilmeden bazen de fazla para ödememek için kışlık bakımda sadece antifriz ve silecek suyu değişimi yaptırıp donmayı önleyici tedbirler alıyor.  Antifriz değişimi tek başına kışlık bakım için yeterli olmaz. Bunun gibi yapılan yanlışlar var” dedi.

 

Sürüş güvenliği

Basit ve gereksiz gibi görülebilen araç bakımının önemine dikkat çeken Ugar,” Araç bakımları hayat kurtaran işlemlerdir. En başta can ve sürüş güvenliği için bunların kesinlikle hafife alınmaması gerekir. Bu kapsamda aracın tepeden tırnağa hatta en ince ayrıntısına kadar bakım ve onarımının yapılması gerekiyor. Yapılmaması durumunda Allah korusun kaza veya yolda kalma gibi kötü durumlarla karşılaşılabilir. Çoğu kişi kışlık bakımı sadece antifriz değişimi zannediyor. Kesinle bu yanlış. Araçların motorundan fren sistemine kadar tüm mekanik akşamlardan tutun da fren ve direksiyon hidroliğine kadar bakımlarının yapılması gerekir” dedi.

 

ARAÇTAKİ BÜTÜN MEKANİZMALAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Araçlarda fren sisteminden de bahseden Özenir Egzoz Kaporta ustası Candemir Ugar, “Kışın en önemli konulardan biri de aracın fren mesafesidir. Fren disk ve balataları aşınmış bir aracın kaygan ve buzlu yolda durması çok zordur. O yüzden bu çok önemlidir. Onun haricinde motor ve şanzıman yağının kontrol edilmesi ve değiştirilmesi gerekiyorsa mutlaka değiştirilmesi gerekiyor. Soğuk havalarda donan motor ve şanzıman yağı aracın çalışmasını engeller. Bu da motora da ciddi anlamda zarar verir. Ayrıca lastik ve lastiğin diş derinliklerinin kontrol edilmesi de önemlidir. Eski olanlar kullanılmamalıdır” dedi.

 

 

 

ARAÇLARDA BULUNDURULMASI GEREKEN MALZEMELER:

  • Karlı ve buzlu yollarda, yol üzerinde tutunmayı sağlayacak 1 çift patinaj zinciri,
  • Yolda kalma sırasında aracı çekebilecek çekme halatı,
  • Aracın geriye ve öne gitmesini engelleyecek tekerlek takozu,
  • Seyyar lamba veya el feneri,
  • Normal hava şartlarında 150 metreden görülebilecek kırmızı ışık veren veya yansıtan reflektif işaret
  • İlkyardım seti,
  • Dış ışık donanımı için birer adet yedek ampul,
  • Yedek lastik(stepne)
  • Yangın söndürme cihazı, kriko ve bijon anahtarı.

 

Kutu içinde yazılacak

“Kışın olan kazaların temelinde buzlanma, yolun durumuna göre önlem almamak ve araçlarımızı kışa hazırlanmamak başta gelmektedir. Bunun için kış lastiği takılmalı, çekici zincir bulundurulmalı, fren, direksiyon, şanzıman, diferansiyel ile motorun yağ bakımı yapılmalıdır. Ayrıca, akülere asit, radyatörlere antifriz biran önce konulmalıdır. Balatalar, silecekler, diskler, elektronik aksam, kalorifer-klima sistemine kadar araçtaki bütün mekanizmalar gözden geçirilerek kışa hazır hale getirilmelidir”

 

Kamil Akyürek& Yoldaş Kocaer 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu