GündemDünyadan Haberler

Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesinin Birincisi Balıkesir Oldu

Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ile birçok sivil toplum kuruluşunun ortak çalışmaları ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, Avrupa Komisyonu İşletme ve Sanayi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve teması “Sağlık ve Esenlik Turizmi” (Health and Well-Being Tourism) olarak belirlenen Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi’nin (EDEN – European Destinations of Excellence) birincisi Balıkesir oldu.

 

Avrupa Komisyonu tarafından birinci seçilerek ödülün sahibi olan Balıkesir; zengin turistik öğeleri, termal tesisleri, Kaz Dağları Millî Parkı, gastronomisi, eko-turizm ve agro-turizmde sunduğu imkânlar ile var olan yüksek sağlık ve esenlik turizmi potansiyeliyle Türkiye’nin ulusal destinasyonu seçilerek Avrupa Komisyonunca düzenlenecek tanıtım faaliyetlerine dâhil edilecek.

 

Balıkesir Avrupa Çapında Etkin Tanıtımlar ile Adından Söz Ettirecek

 

Daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü programa başvuran destinasyonları bilgilendirme amacıyla Afyon,  İzmir,  Balıkesir,  Erzurum ve Ankara’da tanıtım toplantılarından sonra Balıkesir, Avrupalı Seçkin Destinasyonlar projesinde ilk 5 şehir arasına girmeyi başarmıştı.  Kültür ve Turizm Bakanlığına yapılan 30 başvuru arasından Afyonkarahisar, Ankara, İzmir ve Kayseri ile birlikte finale kalan Balıkesir Avrupa Komisyonunun Seçkin Destinasyonlar Ağı’nda yerini aldığı gibi projenin birincisi olarak Avrupa çapında etkin tanıtımlar ile adından söz ettirecek.

 

Bakanlık değerlendirme sürecinde, destinasyonun sahip olduğu sağlık ve esenlik turizmi ögelerini ve bu kapsamdaki turizm faaliyetlerini; destinasyona ulaşım imkânlarını, tesis kapasitelerini, sanatsal etkinliklerini, tarihi, kültürel ve doğal değerlerin varlığını, turizme katkı sağlayacak nitelikte kazandığı ulusal ve uluslararası belge ve ödülleri; sürdürülebilirlik kapsamındaki stratejiler ile destinasyonda turizm faaliyetlerinin geliştirilmesinin yerel ekonomiye katkısını dikkate aldı.

 

Balıkesir’in Türkiye’ye Turizm Açısından Önemli Katkılar Sağlaması Bekleniyor

 

Proje kapsamında daha önce bölgeye gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 6 uzman, şehirde alternatif turizm destinasyonlarını ziyaret ederek bilgiler aldı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birçok sivil toplum kuruluşunun paydaş olarak yer aldığı Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi kapsamında heyet; Sındırgı, Edremit, Ayvalık, Burhaniye ve Havran’ı ziyaret etti. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yücel Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı A. Mekin Tüzün, Balıkesir İl Kültür Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Güney Marmara Kalkınma Ajansları uzmanları ziyaretlerinde heyete eşlik etti. Yetkililer heyete; termal kaynaklardan ormanlara, mavi bayraklı plajlardan tarihi ve gastronomik değerlere, ulaşım ağlarından iklimsel avantajlarına kadar Balıkesir’in sağlık ve esenlik turizmi için alternatif turizm kaynaklarını değerlendirerek turizmi 12 aya yayacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

 

Turist destinasyonlarının ortak ve farklı özellikleri ile bölgenin değerlerine dikkat çekmeyi, turizmin sürdürülebilirliğini sağlayarak ekonomik gelişmeyi teşvik etmeyi hedefleyen Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Programı (EDEN) kapsamında “Avrupalı Seçkin Turist Destinasyon Ödülü”nü Balıkesir kazanarak, Avrupa’da yapılacak olan tanıtımlar ile Türkiye’ye turizm açısından önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

 

Avrupa Komisyonunca her yıl farklı temalarla düzenlenen Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi, Avrupa turist destinasyonlarının ortak ve farklı özelliklerine dikkat çekmek, turizmin sosyal, kültürel ve çevresel sürdürülebilirliğini sağlayarak ekonomik gelişmeyi teşvik etmek amacıyla gerçekleştiriliyor.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu