Gündemİlçe Haberleri

Avukatların Güvenliği İçin Balıkesir Barosu’ndan Çağrı

Balıkesir Barosu Başkanlığı, "Tehlike Altındaki Avukatlar Günü" sebebiyle basın açıklaması yaptı. Açıklamada 24 Ocak'ın anlamını ve avukatlara yönelik artan saldırılara dikkat çekti.

Avukatların Güvenliği İçin Balıkesir Barosu’ndan Çağrı

Avukatlarin Guvenligi Icin Balikesir Barosundan Cagri 1
Avukatların Güvenliği İçin Balıkesir Barosu’Ndan Çağrı

Balıkesir Barosu Başkanlığı yaptığı açıklamada, 14 Ocak 1977’de İspanya’da faşist Franco döneminde 4 Avukat ve 1 İşçi Temsilcisi’nin mesleklerini icra ettikleri için katledilmesinin ardından her yıl 24 Ocak’ın “Tehlike Altındaki Avukatlar Günü” olarak ilan edildiği hatırlattı. Bu günün anlam ve önemine vurgu yaparak, her yıl mesleklerini icra ederken tehlike altında bulunan ülkelerin avukatlarına ithaf edildiğini ifade etti.

Balıkesir Barosu Başkanlığı’nın Açıklaması;

“Bundan tam 46 yıl önce 14 Ocak 1977’de İspanya’da faşist Franco döneminde 4 Avukat ve 1 İşçi Temsilcisi mesleklerini ifa ettikleri için katledildiler. Bu günün anısına her yıl 24 Ocak “Tehlike Altındaki Avukatlar Günü” ilan edildi. Ve her yıl mesleklerini yaparken tehlike altında bulunan ülkelerden birinin avukatlarına ithaf edildi.”

“Bu kapsamda bu gün 2012, 2019 ve 2023 yıllarında toplam üç kez avukatlara yönelik baskının ve mesleklerini yerine getirirken uğradıkları saldırıların artarak devam ettiği Türkiye’deki avukatlara ithaf edilmiştir. Bu yılda söz konusu gün çok zor koşullar altında mesleklerini yerine getirmekte olan İran’daki avukatlara ithaf edilmiştir. Ülkemizde ve dünyanın dört bir tarafında avukatlara yönelik saldırılar ve baskılar sistematik olarak artmaktadır.”

“Gün geçmiyor ki bir meslektaşımız görevini yerine getirirken bir saldırıya maruz kalmasın. Bazılarımız yaralanıyor, bazılarımız ise can veriyor. Bunlar yetmezmiş gibi daha geçen yıl ülkemizde yaşanan 6 Şubat depreminde yüzlerce meslektaşımız ve yurttaşımız usulüne uygun yapılmadığı için yıkılan binaların altında kalarak yaralandılar ve öldüler. Yaşamlarını yitiren tüm meslektaşlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz. Bilindiği gibi 24 Ocak aynı zamanda kendisi de bir hukukçu ve avukat olan ülkemizin yetiştirdiği en değerli araştırmacı gazetecilerden UĞUR MUMCU’nun da 1993 yılında hunharca katledildiği günün yıldönümüdür.”

“Sevgili Uğur MUMCU’yu da saygı ile anıyoruz. Son olarak yine bu bağlamda tüm yurttaşlarımıza sesleniyoruz. Avukatlar tehlikede ise sen tehlikedesin. Avukatlara yönelik fiziki, ekonomik ve psikolojik saldırılar aslında doğrudan topluma yönelik saldırılardır. Avukatlara yapılan baskı ve saldırılar savunma hakkına, hak arama hürriyetine ve adil yargılama hakkına yapılmış demektir. Avukatların sesi kesilirse yurttaşların nefesi kesilir.

Haber: Bülten

Avukatların Güvenliği İçin Balıkesir Barosu’ndan Çağrı

Balıkesir Barosu’nda Stajyerlere Eğitim Verildi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu