Nursima AkyürekKöşe Yazıları

Aynı Şarkıyı Haftalarca Söyleyenler

Birinin yanında şarkı mırıldansak hemen kulağı alır. Hatta kendimiz tv’den radyodan duyduğumuz bir şarkıyı hemen söylemeye başlayabiliriz. Tabi ki her şarkıyı değil! Çünkü beynimiz istediğimize evet istemediğimize hayır sinyali veriyor. Kolay olanı seçip zor olanı uzaklaştırıyor.

Hafta boyunca aynı nakaratı söyleyen insanlar olur. Hatta aman bu şarkıda nerden çıktı söyleyip duruyorum istemsiz oluyor diyenler bile vardır. İşte bu konuda ilginç bir araştırma yapılmış.

Uzmanlar popüler şarkının o birkaç saniyesinin, saatler hatta günler süren bir zihin yolculuğunu tetikleyebileceğini söylüyor.

İlgili Makaleler
Şarkının bazı bölümleri ya da jingle’lar kafanızda tekrar tekrar dönüp duruyor

Kulak kurdu diye belirtilen bu ritim, bir melodinin istemsiz bir şekilde kafanızın içinde tekrarlanması olarak açıklanıyor. Üstelik bu durum tüm Dünyada yaygın.

2020 yılında ABD’de yapılan bir araştırmada, katılımcıların yüzde 97’si son bir ay içinde kulak kurdu sendromu yaşadığını belirtmiş.

Georgia Teknoloji Enstitüsü Müzik Okulu’nda yardımcı doçent olan Claire Arthur, “Kulak kurdu birçok farklı yaş ve kültürde görülen evrensel bir fenomen. Ve bu durumu aklınıza kendiliğinden gelen herhangi bir şeyden ayıran en belirgin şey genellikle bir döngü hâlinde tekrar etmesi” diyor.

Linkin Park’ın ‘In the End’ adlı şarkısını kafamdan atmak için çaresizce YouTube’ da komik videolar izlemeye başladım. Bir ya da iki videodan sonra kafamda dönüp duran nakarat uçup gitti. Meğer farkında olmadan uzmanların önerdiği taktiklerden birine başvurmuşum…diyor.

Müziklerde Tekrarlayan Kısımlar

New South Wales Üniversitesi’nde araştırmacı ve profesör olan Emery Schubert, “Beynimiz bilgi depolayan devasa ve karmaşık bir nöron ağından oluşuyor ve zihnimiz serbestçe gezinirken farkında olmadan tekrarlama yoluyla kodlanmış bir şarkıya denk gelebiliyor. Aslında besteciler ve sanatçılar şarkıların aklımıza takılıp kalması için müziklerine kasıtlı olarak tekrarlayan kısımlar ekliyor.”

Basit, tekrarlayan ve söylemesi (veya mırıldanması) kolay olan müziklerin akılda kalma olasılığı daha yüksek. Tekrara dayalı ve ezberlemeye yönelik çocuk şarkıları da çok güçlü adaylar. Zaten akılda kalıcı olmaları için besteleniyorlar. Eğer arada bir ‘bu da nereden çıktı?’ dedirten bir çocuk şarkısı aklınıza takılıyorsa artık nedenini biliyorsunuz.

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu