GündemKöşe Yazıları

BADAVUT; PEYNİR KAYALIKLARI VE KLEOPATRA KOYU İLE KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR

Bugünkü yazımda sizlere kendi memleketimizin bakir kalmış berrak suyu ile denizin keyfini yazın bu son günlerinde doyasıya çıkarabileceğiniz kalabalıktan uzak Badavut Koyu’ndan bahsetmek istiyorum.

Biz bu haftaki tatilimizi İstanbul’a yakınlığı ile sıkça tercih edilen Ayvalık’a bağlı Sarımsaklı’nın en nezih tatil noktalarından biri olan Badavut’ta; kalabalıktan uzak, sakin ve tertemiz plajında geçirmeyi tercih ettik.Sarımsaklı’nın hemen girişinde yer alan Badavut, merkezden uzak oluşu ile de Sarımsaklı plajına göre oldukça sakin bir nokta. Badavut; Ayvalık Şeytan Sofrası eteklerinde, Sarımsaklı’nın bitiminde, önü deniz arkası orman, mavi ile yeşilin buluştuğu, birinci sınıf kumla kaplı sakin bir koy, dunyanın en guzel 100 koyundan biri olduğu söyleniyor.

Sarımsaklı Plajı’nın bitimindeki asfalt yoldan giderek Mit Kampı’nı geçer geçmez başlayan Badavut Plajı, Tuzla Gölü’nün orada ki Peynir Kayalıklarında son buluyor. Badavut Plajı altın sarısı kumları, tertemiz ve serin suyu ile kampçılar tarafından da çok sevilen bir plaj. Badavut Plajı ve çevresinde az sayıda otelin bulunması ve kısıtlı bir kapasiteye sahip olması da burasını bakir bırakan sebeplerden biri. Bölgedeki küçük tesisler ağırlıkta. Yaz sezonu dışında oldukça tenha olan yer, yaz sezonunda yazlıkçıların ve tatilcilerin gelmesi ile hareketleniyor.

Çocukluğumun geçtiği yerleri anlatmanın keyfi bir başka oluyor. Ben size bugün Badavut’un biraz daha gizli kalmış birkaç bölgesinden bahsetmek istiyorum.Badavut Plajı’nın bittiği Tuzla Gölü’nün oradaki kayalıklara Peynir Kayalıkları deniliyor.Bu bölgede kayalıkların üzerinden denize girmeniz mümkün.Suyun altı adeta akvaryum gibi.Ben Badavuta geldiğim zaman özellikle burayı tercih ediyorum.Yalnız yanınızda gelirken şnorkel ve deniz gözlüğünüzü de getirmeyi unutmayın. Bu bölge zıpkınla avcılık içinde gayet uygun bir bölge. Denize girmeden balık tutabilir miyim diyenler içinde bu kayalıklar çok uygun.Bu bölge iri balıklara ev sahipliği yapıyor. Üstelik yaz kış av verebiliyor. Karagöz, Sargoz, İspendek, İspari, Baracuda gibi balıkları burada olta balıkçılığı yaparak avlamanız mümkün. Ekim ayı sonlarına doğru ise Çupralar gelmeye başlıyor.Bir çok kayalık bölgede olduğu gibi dalgaların beyazları altında iri Karagöz ve Sargozda yakalayabilirsiniz. Ayrıca gene bu bölgede çok fazla Yılan balığı ve Trakonyada vardır. Özellikle Trakonya Balığına dikkat edin.

Zehirli olduğunu söylememe gerek yok sanırım. İnsanlardan uzak kamp yapıp yemeğinizi de denizden çıkarabileceğiniz,rahatlıkla yüzebileceğiniz Peynir Kayalıklarını tüm kampçı dostlarıma tavsiye ediyorum. Ailece keyifli ve sakin bir deniz keyfi arıyorsanız Badavut Plajı tam size göre.

Bu bölgede bir üçüncü bakir kalmış koy daha var.O da Peynir Kayalıklarından bir süre yolunuza devam edince sizi karşılıyor. Burası anlattığım bu iki bölgeden çok daha bakir kalan Kleopatra Koyu. Arabayla peynir kayalıklarına kadar gelebiliyorsunuz.Buraya araç gelmediği için insanların ulaşması da zor. O yüzden koy hem kuytuda kaldığı için rüzgardan etkilenmiyor hem de misafirlerine muazzam bir güzellik sunuyor. Burası Sarımsaklı’dan hareket eden tekne turlarının da son yüzme molası verdiği bir koy. Lakin ticaret uğruna “bu koydaki kayalardan kazıdığınız toprağı suratınıza sürerseniz güzelleşirsiniz; Kleopatra güzelliğini bu killi toprağa borçlu” diye bir hikaye uydurmuşlar. Tekneler mola verir vermez aynı anda 150 – 200 kişi sahile doğru yüzüyor ve güzelleşmek uğruna kayalıkları kazımaya başlıyor. Tabi olan güzelim doğaya oluyor. Koy tüm gün bakir.İnsanlar ulaşamıyor. Ama öğleden sonra burayı tekne turlarının durağı haline getiren turizm firmaları yüzünden bakir Kleopatra Koyu’nun geleceği çok parlak değil.Tavsiyem daha fazla keşfedilmeden gelip bu güzeliği görün ve Kleopatra Koyu’nun buz gibi suyunda serinleyin.

************************************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.
İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu