GündemTürkiye Gündemi

Bakan Çavuşoğlu: Afganistan’da artık yeni bir gerçeklik var

Bakan Çavuşoğlu: Afganistan’da artık yeni bir gerçeklik var

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sırbistan’ın Politika gazetesine verdiği mülakatta gündeme ilişkin açıklamalarda bulundular.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sırbistan’ın Politika gazetesine verdiği mülakatta, Türkiye-Sırbistan ilişkileri, Afganistan’da Taliban’ın ülke genelinde kontrolü ele almasının ardından yaşanan gelişmeler, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik süreci, İstanbul Sözleşmesi, ABD ve Rusya ile ilişkiler hakkında değerlendirmelerde bulundular.

“AFGANİSTAN’DA ARTIK YENİ BİR GERÇEKLİK VAR”

Afganistan’da Taliban’ın iktidara gelişine de değinen Çavuşoğlu, “Afganistan’da artık yeni bir gerçeklik var. Ancak şimdi Afganistan’da barış, huzur ve istikrarın tesis edilmesine odaklanmalıyız. Öncelikli olarak halkın can ve mal güvenliğinin korunması için otorite boşluğuna meydan verilmemesi gerekiyor. Bu çerçevede, tüm Afganların kendini ait hissettiği kapsayıcı bir yönetim kurulmasını arzuluyoruz.

Çavuşoğlu, Afganistan’da başta El Kaide ve DEAŞ olmak üzere terör gruplarının yeniden sığınak bulmaması gerektiğini vurgulayarak, Taliban tarafından daha önce verilen taahhütlerin yerine getirilmesinin bu bağlamda önemli olduğunu söyledi.

Afganistan’daki terör gruplarının çoğalmasının bölgesel istikrar için de ciddi yansımaları olacağını belirten Çavuşoğlu, “Güvensiz bir ortam yeni bir göç dalgasını tetikleyebilir. Dolayısıyla uluslararası toplum Afganistan konusunda birlik ve dayanışma içinde hareket etmeli. Nüfusun yarısı acil insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Uluslararası toplumun yardım ve destek çabalarını arttırması gerekiyor. Yardımların halka ulaştırılması için BM ve diğer yardım kuruluşlarının çalışmalarının kesintisiz sürdürülmesi şart.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu