GündemTürkiye Gündemi

Balıkesir Damızlık Birliği Ankara’da

Balıkesir Damızlık Birliği Ankara’da

 

Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetimi, geçtiğimiz gün Ankara’ya giderek temaslarda bulundu.

 

Birlik yönetimi, ziyaret sonrasında yazılı bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle; “Geçtiğimiz hafta içerisinde Birliğimiz Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çetin ve beraberindeki Yönetim Kurulu Üyeleri’nin Ankara’da yaptığı temaslarda, T.M.O. Genel Müdürü Sn. Ahmet Güldal’ı ziyaret ederek, üyelerimizin girdi maliyetlerine destek amaçlı dağıtımını yaptığımız arpa ve mısır temininin devam etmesi hususu görüşülmüştür. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Sn. Zekeriyya ERDOĞMUŞ, Genel Müdür Yardımcısı Sn. Salih ÇELİK, Tarımsal Destekleme Daire Başkanı Sn. Mehmet KİLCİ, ve Personel Daire Başkanı Sn. Adem DİNÇ ile görüşülerek hayvancılık sektörüne ilişkin sorunlar iletilmiştir.”

274190594 3209650512688546 8341433757803805824 N

İlettikleri sorunların başlıklarını vurguladılar

 

Açıklama şöyle devam etti; “Ayrıca Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Sn. Kamil Özcan ve Balıkesir Milletvekilleri’ne de ziyaretlerde bulunulmuş, Balıkesir üreticisinin sıkıntı ve talepleri ilk elden kendileri ile paylaşılmıştır. Şehrimiz hayvancılığına yönelik üreticilerimizin sesi ve desteği olmaya devam etmekteyiz. Ankara’ya iletilen sorun başlıkları aşağıdaki gibidir: İki buzağılama aralığının 450 gün olması birçok üreticimizin buzağı desteği almasına engel olması sebebiyle, üreme parametresinin tekrar düzenlenerek üreticilerimizin bu desteklerden faydalandırılması gerekmektedir. Buzağı destekleme ödemelerinde buzağı sayısına göre kademeli olarak ödenen buzağı teşvikindeki oranın arttırılması gerekmektedir. Destekleme miktarlarında 3 yıldır artış yaşanmamıştır. Acilen destek miktarları revize edilmelidir. Ülkemizdeki damızlık dişi hayvan varlığının arttırılması amacıyla birliğimiz üreticilerine verilen soy kütüğü fark desteklemesinin, makul bir rakama çıkartılması gerekmektedir.”

274584956 3130334953847352 5600445947803718806 N

“Süt fiyatları bölgesel belirlenmeli”

 

Açıklama, şu ifadelerle son buldu; “10-15-20 baş hayvanı olan üreticilerimizin pozitif ayrımcılık yapılarak daha çok desteklenmesi gerekmektedir. Süt fiyatlarının belirlenmesinde Ulusal Süt Konseyi’nde üretici temsilcilerine daha fazla oranda yer verilmelidir. Süt destekleri acilen yükseltilmeli en az 0,40 – 0,50 kuruş olup 3’er aylık periyotlarda ödenmelidir. Süt fiyatları bölgesel belirlenmeli sütün kalitesine göre fiyatlandırılmalı ve fiyatlarda soğutma bedeli hariç tutulmalıdır. Kalite ve hijyen arttırıcı fiyat farkları olmalıdır. 2020 yılında süt fiyatlarının sabit kalması, zam yapılmaması, 2020 son çeyreği ve 2021 yılında girdi maliyetlerinin afaki artması, süte yeteri kadar zam yapılmaması aradaki makası arttırmış, zararına üretim yapılmasına sebebiyet vermiştir. Yem bitkilerine destek arttırılmalıdır. Tohum ve mazot destekleri günün şartlarına uygun olmalıdır. Meraların kullanıma açılarak üreticilerin kaba yem üretim ihtiyacı karşılanmalıdır.”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu