Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğünden Vatandaşa Grip Uyarısı

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğünden Vatandaşa Grip Uyarısı

 

Artan grip vakaları ile ilgili Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü’nden uyarı geldi. İl Sağlık Müdürlüğü influenza (Grip) virüsünün yoğun görüldüğü dönem vurgu yaptı. Özellikle de yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemlere dikkat çekti.

 

Balıkesir Sağlık İl Müdürü Dr. Serkan Kadir Keskin, açıklamada gribin her yaşı etkilediğini belirtti. Açıklamada, Grip Belirtilerine Dair Vatandaşların Dikkat Etmesi Gerekenlerde yer aldı. Buna göre, grip belirtileri, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkıyor. Ayrıca, ateş, titreme, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı da yol açıyor. Baş ağrısı, Kas ve eklem ağrıları, Şiddetli halsizlik, İshal, nadiren kusma da belirtiler arasında.

Grip Nasıl Bulaşır?

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü gribin bulaşıcı etkilerini açıkladı. Vatandaşların dikkat etmesi gereken unsurlar ise şöyle;

-Temel olarak hasta bireylerin öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında yaydıkları damlacıklar

– Sağlıklı bireyler tarafından solunum yoluyla alınmasıyla bulaşma,

– Tokalaşma, öpüşme, bir metreden fazla yaklaşarak konuşma önemli bulaş yollarıdır. Kapı kolu, masa, bardak, vb. yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır.

Gripten Nasıl Korunmak Gerekiyor?

Yapılan yazılı açıklamaya göre, vatandaşlar grip hastalığından korumak için grip aşısı yaptırmalı. Ayrıca, vatandaşlar grip aşısını grip mevsim boyunca (ekim-mart ayları arasında) yaptırılabilir. Özellikle, kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek ve ellerin bol su ve sabun ile yıkanmasıdır.

 

Mevsimsel Grip 1

 

Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

 

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü, grip aşıdından korunmak için şunlara dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

– Kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmak, grip bulaşmasında etkili olduğundan, gerekli olmadıkça bu gibi ortamlardan uzak durulması,

– Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmak,

– Ağız, burun ve gözlere kirli eller ile temas etmemek,

– Hastanın temas ettiği veya virüsün bulaşmış olabileceği sık kullanılan ve dokunulan yüzeyler sık sık temizlemek.

Bu yüzeylerin sık sık temizlenmesi ve ellerin sık sık yıkanması, bulaşma riskini de en aza indirecektir. Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgâhı, oyuncaklar, vb.) günlük temizlikte kullanılan deterjanlar ve çamaşır suyu ile temizlenmesi yeterlidir.

Tedavisi ve Yapılması Gerekenler

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin çoğu hastanın herhangi bir tıbbi tedavi almadan bir haftada iyileşebildiğini söyledi fakat risk grubunda olan kişilerde hastalık ciddi ve ağır seyredebileceğini ifade etti. Buna ilişkin Balıkesir İl Sağlık müdürü Dr. Keskin şunları söyledi; ‘’Risk grubundaki kişiler erken dönemde (hastalık başladıktan sonraki 24 ile 48 saat arasında) hekime başvurmalı ve hekim önerisi doğrultusunda tedavi almalıdır.

Bu ilaçlar; tıpkı antibiyotikler gibi hekim tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır. Antibiyotiklerin grip ya da soğuk algınlığı tedavisinde herhangi bir yararı yoktur. Antibiyotikler bakterileri öldürür, ancak grip veya soğuk algınlığına neden olan virüsler üzerinde herhangi bir etkisi yoktur’’.

Hasta kişiler ne yapmalıdır?

Hastalandığı zaman vatandaşların dikkat etmesi gerekenler ise şu şekilde; El yıkama ve kişisel hijyen önlemleri gripten korunmada en önemli yöntemlerdendir. Hasta kişiler hekim önerisi dışında ilaç kullanmamalıdır. Risk grubundaki kişiler mutlaka hekime başvurmalıdır. Hasta kişilerin sağlık kurumlarına ve kalabalık ortamlara gitmek zorunda kaldıklarında maske takmaları, hastalığın diğer kişilere bulaşmasını engellemektedir. Hapşırma ve öksürme sırasında tek kullanımlık kâğıt mendil kullanılmalıdır ve kullanıldıktan sonra etrafa temas ettirilmeden çöpe atılmalıdır.

Eğer mendil yok ise kolun iç kısmı kullanılarak ağız ve burun örtülmelidir. Hasta olanların kalabalık ortamlarda bulunmamaları, evden çıkmamaları ve evde istirahat etmeleri hastalık bulaşmasının önüne geçmek için önemlidir. Hasta kişilerin bol sıvı tüketmeye özen göstermesi, beslenmesine dikkat etmesi, özellikle taze sebze ve meyveleri tüketmesi öneriliyor.

Haber: Muhammed Can Akyürek

 

Mevsimsel Grip 2

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu