GündemTürkiye Gündemi

Balıkesir Mimarlar Odası Mühendislik ve Mimarlık Haftasını Kutladı

Balıkesir Mimarlar Odası Mühendislik ve Mimarlık Haftasını Kutladı

Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin ( TMMOB) 67. Yılında Mühendislik ve Mimarlık Haftası’nı heyecanla kutladı.

Dikici, “Çabalarımızı Sürdüreceğiz”

Kutlamaya dair bir açıklama yapan Mimarlar Odası Balıkesir şube Başkanı Betül Dikici, TMMOB’nin ülke genelinde 108 farklı mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı disiplininden 600 binin üzerinde üyeye ulaştığını ifade etti. Dikici ayrıca, “sağlıklı kentleşme, demokratikleşme, insan hak ve özgürlüklerinin genişletilmesi” yönünde çabalarını sürdüreceklerini vurguladı.

İşte Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı Dikici’nin Yazılı Açıklaması

18-21 Ekim 1954 tarihlerinde Ankara’da yapılan ilk Genel Kurulu ile çalışmalarına başlayan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, tam 67 yaşında!

1954 yılında kabul edilen 6235 Sayılı Kanun uyarınca farklı mühendislik ve mimarlık disiplinlerinden temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen ilk genel kurulumuzda, TMMOB tüzüğü kabul edilmiş ve ayrıca birlik bünyesinde 10 meslek odası kurulmuştu. Bugün, 108 farklı mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı disiplininden 600 binin üzerinde meslektaşımızın üye olduğu TMMOB, 24 Odası, bu Odalara bağlı 226 Şube ve 50 İl/İlçe Koordinasyon Kurulu ile ülkemizin en büyük mesleki demokratik kitle örgütlerinden birisi olan TMMOB nin 67 yılında ayrıca “Mühendislik ve Mimarlık Haftası” nı birlikte kutluyoruz.

TMMOB Balıkesir İKK ‘da birimleri bulunan odalarımız; Elektrik, Harita, İnşaat, Jeoloji, Kimya, Maden, Makine, Meteoroloji, Mimarlar, Şehir Plancıları ve Ziraat Mühendisleridir ve ayrıca Balıkesir İlinde yaklaşık olarak odalarımıza kayıtlı 6-7 bin üye bulunmaktadır.

67 yıldır, sanayiden planlamaya, kentleşmeden enerjiye, gıda güvenliğinden ormanlara, çevre politikalarından yapı denetime, işçi sağlığından madenciliğe, ulaşımdan iletişime kadar insana ve topluma dair her alanda mesleki bilgi ve birikimini emekten, halktan, ülkemizden, ayrıca meslek-meslektaş çıkarlarından yana kullanmaktadır.

Giderek güçleşen yaşam koşulları altında işsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve ayrıca örgütlenme sorunları ülkemizde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının öncelikli sorunları olmaya devam etmektedir.

***

Kamuda çalışan meslektaşlarımız düşük ve eşitsiz ücret, sözleşmeli istihdam, özlük hakkı kayıpları ve teknik personel ataması yapılmaması gibi sorunlarla yüz yüzedir. Kriz tüm meslektaşlarımızın emeğinin değersizleşmesine, gelirlerinin düşmesine ve ayrıca borçlarının artmasına neden olmaktadır.

Özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın tamamına yakını yatırımların durması, projelerin iptal edilmesi, reel sektörün tıkanması gibi sorunlardan etkilenmiştir. İşsizlik, esnek çalışma, güvencesizlik, sağlıksız çalışma koşulları ve reel ücret kaybı gibi sorunlar tüm meslektaşlarımızı tehdit etmektedir. Birliğimiz ile SGK arasındaki yapılan asgari ücret protokolünün SGK tarafından tek taraflı olarak feshedilmesi, ayrıca meslektaşlarımızın düşük ücretlerle sınırsız biçimde sömürülmesine zemin hazırlamaktadır.

Unutulmaz Başkanımız Teoman Öztürk’ün dediği gibi, dün olduğu gibi bugün de, “Yüreğimizdeki insan sevgisini ve yurtseverliği; baskı, zulüm ve engelleme yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde; bilimi ve tekniği emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, halkımızın hizmetine sunmak için her çabayı güçlendirerek sürdürme yolunda inançlı ve ayrıca kararlıyız.”

Yaşasın TMMOB Örgütlülüğü, Yaşasın Mücadelemiz!… diyoruz.

TMMOB nin 67 yılında “Mühendislik ve Mimarlık Haftası” nı TMMOB Balıkesir olarak 1 Mimar, 1 Mühendis etkinliğimize katılan önceki dönem Mimarlar Odası Genel Başkanı Sayın Eyüp MUHÇU ve önceki dönem İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Sayın Cemal GÖKÇE’nin söyleşileri ile birlikte ayrıca 25 Ekim 2021 tarihinde 67.yılımızı kutladık.

TMMOB Balıkesir İKK Sekreteri Betül DİKİCİ Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı

İnşaat Mühendisi Cemal Gökçe Biyografi

Ağrı`da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ağrı`da tamamladı. Liseden sonra öğretmen okulunu bitirdi. Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi`nden inşaat mühendisi olarak mezun oldu. İlk, orta ve liselerde öğretmenlik yaptı. TÖB-DER`in (Türkiye Öğretmenler Birliği) ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğünün önerisi ile ayrıca dönemin Milli Eğitim Bakanı Sayın Mustafa ÜSTÜNDAĞ tarafından 9. Milli Eğitim Şurası çalışmalarına şura üyesi olarak çağrıldı. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı iken; 12 Eylül 1980 darbesi ile birlikte, 1402 Sayılı Sıkıyönetim Yasası uyarınca İstanbul Bölgesi dışına çıkarıldı. 1981 yılından bu yana serbest inşaat mühendisi olarak çalışmakta olan Gökçe, kamu ve ayrıca özel kurumlarda çalışan mühendislerin sorunları, şantiye şefliği ve şantiye sorunları, keşif, hakediş ve kesin hesap düzenlemesi, inşaat maliyetleri ve ayrıca benzeri konularla ilgili olarak çeşitli çalışmalarda bulundu. Meslekle ilgili olarak düzenlenen seminer ve kurslarda eğitmenlik yaptı.

24. ve 25.Dönem TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyeliği, 26. ve 27.Dönem İstanbul Şubesi Başkanlığı yaptı. 31.Dönem İnşaat Mühendisleri Odası yönetim Kurulu Üyeliği(1988-1990), 36. Dönemden 44. Döneme kadar(1998-2016) dokuz dönem İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanlığı görevinde bulundu.45. ve ayrıca 46. Dönemde TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı oldu. Evli ve bir kız çocuk babasıdır.

Mimar Eyüp Muhçu Biyografi

Eyüp Muhcu, 1962 yılında Trabzon’da doğdu. 1978’de Trabzon Lisesi’ni bitirdikten sonra Karadeniz Teknik üniversitesi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. “Serbest Mimar” olarak İstanbul’da profesyonel yaşama başladı.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Kartal Temsilciliği kuruluş sürecinde yer aldı; ilk dönem Yönetim Kurulu Sekreterliği ve ayrıca 3 dönem başkanlığını yaptı.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde çeşitli alanlarda çalışmalar yapan Muhcu; 2002-2010 yılları arasında 4 dönem İstanbul Şube başkanlığı görevini üstlenmiştir.

TMMOB Mimarlar Odası 42, 43, 44, 45 ve 46. dönemlerinde Mimarlar Odası Genel Başkanlığı yapmıştır.

Mimarlar Odası’ında; güvenli yaşam çevrelerinin oluşturulması, kültürel mirasın korunması, planlama, mimarlık eğitimi, hukuk, kentli hakları, “kent-kültür-demokrasi”, yayın gibi konularda çalışmalar yürütmektedir. Bu alanlara ilişkin çok sayıda makale ve ayrıca yazıları bulunmaktadır.

Avrupa Mimarlık Konseyi (ACE) delegesi, 1995 yılında kurulan Mimarlık Vakfı (MİV) kurucu üyesi olan ve İstanbul Kültür Forumu (İKF) kuruluşunda yer alan, Muhcu; İstanbul Yelken Kulübü, Kartal Briç Spor Kulübü, Doğu Karadeniz Kültür ve Dayanışma Derneği, Karadeniz Çevre Derneği, KTÜ Mezunları Derneği vb. kuruluşlarda sosyal ve ayrıca kültürel etkinlikler sürdürmektedir

Son yıllarda giderek artan “kent, kültür, doğa” tahribatı ve “otoriter” politikalar karşısında bütün duyarlı kesimlerin katılımı ile “kent dayanışmaları” oluşturulması süreçlerinde etkin bir şekilde yer almakta; “sağlıklı kentleşme, demokratikleşme, insan hak ve özgürlüklerinin genişletilmesi” yönünde ayrıca çabalarını sürdürmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu