GündemKöşe Yazıları

Balıkesir Sakin Şehir Olma Yolunda 33 Ülke 287 Şehir Sakin Oldu

Balıkesir Sakin Şehir Olma Yolunda 33 Ülke 287 Şehir Sakin Oldu

 

İtalyanca şehir anlamına gelen “Citta” ve İngilizce yavaş anlamına gelen “Slow” kelimelerinin birleşimi ile ortaya çıkan ve 1999 yılında İtalya’da başlayan Cittaslow hareketi, günümüzde 33 ülkede 287 şehre ulaştı.

Uzmanlar, yakın gelecekte kavramın artan popülaritesine bağlı olarak sakin şehirlerin sayısında hızlı bir artışın olacağını sürekli dile getiriyor.Bu arada Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’da Balıkesir için bu cümleyi kuranlar arasında. Balıkesir’in sakin şehir olma adımlarının atıldığı ve Balıkesir için çalışmalar yapıldığınıda görüyoruz.Umarız daha güzel yaşanılır ve sakin şehir arayışında doğru hamleleri atarız.

Türkiye’de 18 adet sakin şehir Var

Cittaslow hareketinin en önemli merkezlerinden biri olan Türkiye’de toplamda 18 adet sakin şehir var. 2009 yılında İzmir’e bağlı Seferihisar kriterleri karşılayarak Türkiye’nin ilk sakin şehri olma özelliğini taşıyor. Türkiye’deki diğer sakin şehirler ise şu şekilde sıralanıyor: Ahlat (Bitlis), Akyaka (Muğla), Arapgir (Malatya), Eğirdir (Isparta), Foça (İzmir), Gerze (Sinop), Gökçeada (Çanakkale), Göynük (Bolu), Güdül (Ankara), Halfeti (Şanlıurfa), İznik (Bursa), Kemaliye (Erzincan) Köyceğiz (Muğla), Mudurnu (Bolu), Perşembe (Ordu), Şavşat (Artvin), Taraklı (Sakarya), Uzundere (Erzurum), Vize (Kırklareli), Yalvaç (Isparta), Yenipazar (Aydın).

72 adet kriter mevcut

Cittaslow unvanı elde etmek isteyen şehirlerin 7 farklı disiplin başlığı altında toplamda 72 adet kriteri karşılaması gerekiyor. Cittaslow hareketi tarafından karşılanması istenen kriterler şehrin farklı birçok konuda gelişim göstermesini ve çeşitli iş birliklerini zorunlu kılıyor. Enerji ve çevre politikaları, altyapı politikaları, kentsel yaşam kalitesi politikaları, tarım, turizm ve esnaf politikaları, misafirperverlik, farkındalık ve eğitim için politikalar, sosyal uyum, iş birlikleri ve paydaşlar, Cittaslow hareketinin kriterleri olarak sıralanıyor.

Akımın temeli bir krize dayanıyor

Sakin şehir kavramının temeli 1986 yılında İtalya’da yaşanan bir krize dayanıyor. 1986 yılında bir fast-food zincirinin başkent Roma’da hizmete girmesi ile birlikte İtalyan şefler slow-food hareketini başlattı. Takip eden yıllarda ise artan tüketim çılgınlığının önüne geçmek amacıyla moda sektöründe birtakım akımlar doğdu. 1999 yılında başlayan Cittaslow hareketi gastronomi ve modada etki yaratan akımlardan ilham alınarak oluşturuldu.

Sürdürülebilirliği destekliyor

Cittaslow hareketi amaç, kapsam ve kriterler bakımından ele alındığında sürdürülebilirlik açısından büyük değer yaratıyor. Uzmanlar özellikle gıda ve iklim krizinin etkisinin her geçen gün daha fazla hissedildiği bu dönemde Cittaslow politikalarının küresel ölçekte uygulanması gerektiğini vurguluyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu