Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Balıkesir’de Suya Ağır Metal Karıştı

Balıkesir’de Suya Ağır Metal Karıştı

 

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde sulama amaçlı kullanılan Madra Barajı’na Maden atığında ki ağır metal karıştı.

 

Madenin Atık Havuzu Taşınca

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin “tüm uyarı ve tepkilere rağmen korkulan oldu” şeklinde tepki gösterdi.  Baraja 2,75 kilometre mesafede faaliyet yürüten demir madeninin atık havuzu, yoğun yağışla beraber dereye aktı.

Duvar

 Madra suyuna ağır metal karıştı

Başkanı Ergin Atıkların içindeki ağır metaller ve biriken tüm kirliliğin Madra Sulama Barajı’na karıştığını belirtti. Ergin, baraj suyuna karışan ağır metalin Bilfer Madencilik’e ait atık havuzdan geldiğini belirtti. Ergin açıklamasında, Bilfer Madencilik’in yarattığı kirlilikle yıllardır mücadele edildiğini ifade etti.  Başkan Ergin, firmanın üstelik köyün son merasını da atık sahasına eklemek için başvuruda bulunduğunu belirtti.

Ergin “ÇED Toplantısı Yapılamamış”

Başkan Ergin, 8 Ekim 2019 tarihinde konuyu Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisine taşıdıklarını hatırlatarak, “Ayrıca, söz konusu maden firması ile ilgili olarak Ayvalık Belediye Meclisin tarafından alınmış bir tavsiye kararı da var” dedi.

Ergin Orn

Kentimize uzanan eller çekilsin

Son aylarda, patlayan pirina havuzları, yıkılan demir madeni duvarları ve orman yangınlarıyla gündeme gelen Ayvalık’ın felaketler ile anılmaması gerektiğine dikkat çeken Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, “22 adası, tabiat parkları, doğal güzellikleri,  pırlanta kumsalları, birbirinden güzel koyları, zeytini, zeytinyağı, sabunu ve mezeleriyle gündemde kalmak istiyoruz. Ayvalık, demir madenleriyle, kötü pirine kokularıyla anılmasın, kentimize uzanan eller çekilsin, başka Ayvalık yok” dedi.

 

Maden Ayvalık’a hiç yakışmıyor

Ayvalık Karaayıt köyü yerleşim alanının dibinde demir madeni işletmesinin bulunmasının turizm beldesi Ayvalık’a hiç yakışmadığına değinen Başkan Ergin, bu alan ile ilgili geçmişte de köylüler ile birlikte tepkilerini dile getirdiklerini hatırlattı.

 

İtirazlarımız Oldu Ama!

Ağır metallerin biriktiği depolama alanında duvarların yıkıldığını, istiap hattının çoktan aşıldığını ve bu zehirli suların dereye karıştığını ifade eden Başkan Ergin, “Genişletmek istedikleri depolama alanlarına itirazlarımız oldu. Bu anlamda köylümüzle beraber gelip gerekli tepkileri koyduk. Bizim amacımız da, şuan yaşanan durumların önüne geçebilmekti. Ancak, görüldüğü gibi  ağır metallerin biriktirildiği atık havuzunun, duvarı yıkılmış vaziyette. Ve bu duvarın yıkılması sonrasında hemen dibindeki dereye ağır metaller suya karıştı. Bu su Ayvalık’ın Madra Barajı dediğimiz özellikle sulama amaçlı olarak kullanılıyor. Bu ağır metalleri taşıyan sular Madra Barajı’na kadar gitmektedir. Burası su havzalarının bulunduğu bir bölge” diye konuştu.

 Ne İnsanlığa Ne de Vicdanlara sığmaz

Başkan Ergin, bölgeyi bu şekilde hunharca kullanmanın ne insanlığa ne de vicdanlara sığmadığını hatırlattı ve maden ocağının acil önlem almasını istedi. Ergin, işletmenini doğaya  verdiği zararların önüne geçilmesi için kapatılmasını gerektiğini söyledi.

 Ensar Aytekin, “burada bir cinayet işleniyor”

Firmanın adeta dağ haline gelmiş pasa tepelerinde iş makinelerin çalıştığı ve dereye çöken atıkları temizlemeye çalıştığı gözlenilirken, CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, “Burada bir cinayet işleniyor. Bu madenin köyün içerisine yapılmasına izin veren her kimse bu cinayetin failidir. Bin 500 metre uzakta toplanması gereken pasa, yerleşim yerine 50 metre uzakta” dedi.

Ergin 02

Bergama havzasına kadar ulaşıyor

Göçük sonucunda hemen bölgeye geldiklerini aktaran Aytekin, “Buradan geçen dere Madra Barajı’na, İzmir’e bağlı Dikili ve Bergama’ya kadar uzanan bir havzaya gidiyor.. Şu an pasalar bu dereye akıyor. Yerleşim yerine 50 metre uzaklıkta bir maden pasa alanının olması yasaya göre imkânsız. Buradan yetkililere sesleniyoruz: Bu köyün mera alanlarını gasp edip maden şirketlerine peşkeş çektiniz, şimdi de canlarını tehlikeye atıyorsunuz. Devleti temsil eden valimizin, kaymakamımızın derhal müdahale etmesini bekliyoruz. Çevremizin, havamızın, suyumuzun, doğamızın dün olduğu gibi bugün de yanındayız. Yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Haber: Nursima Akyürek

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu