Köşe Yazıları

Balıkesir’de Yazın Yapar Kışın Yeriz

Soğuk günlerin iç ısıtan çorbası tarhana.

Soğuk günlerin iç ısıtan çorbası ve geçmişte ihtiyar kesimin özellikle yazın hazırlayıp kışın tükettiği tarhana.

Yazın İçinde nohut, domates, yeşilbiber, kuru soğan, kırmızı biber, yağlı yoğurt, maydanoz, dereotu (bazı yörelerde tarhana otu, süt, tuz, acı ve tatlı kırmızı biber) koyulup hamurla yoğrulan tarhana Balıkesir’de kırsalda nohut ve yoğurt konularak yapılır. Bu sene bizde komşularla toplanıp elbirliği verdik tarhanayı kışın kaşıklamak için. Kimileri salçalı kimileri sadece sade sevdiği için sade yaparak başladık. Sadesi nohut ve yoğurtlu olan demek buralarda.

Balıkesir’de kış geçen yıl sert geçti. Bu yılda kar yağarsa sert geçişli olacak. Kışın geçen yıllarda yaşanan pandemi,  hastalıkların çoğalması, beraberinde grip ve soğuk algınlığı hat safhaya çıkıyor ve çıktı. İşte tam hasta olmadan ve hafif soğuk algınlığı yaşıyorsak annelerimizin eksik etmediği tarhana çorbasını bende tavsiye ederim. Soğuk günlerin iç ısıtan ve hatta Keloğlan’ın filmlerine konu olan tarhana en güzel çorba çeşidi.

İlgili Makaleler

Bugünlerde soğuk algınlığına dikkat edin. Sabaha karşı Balıkesir buz kesiyor ve öğleye doğru güneş sabah giydiklerimizle birlikte terletmeye başlıyor. İşte tamda hastalığa davetiyenin habercisi bu. Kendinize dikkat edin.

Tarhana çorbası Balıkesir’deki, lokantalarda satılmıyor. Oysaki ne güzel bir çorbadır tarhana. Niye satılmaz ki? Evlerde, ev yemeği tadı dedikleri de, sanırım bu lezzetin her yerde olmayışından. Büyüklerin eliyle adeta lezzet fışkıran hamur çeşitleri şehrimin hemen hemen her kırsalında adından söz ettiren cinsten.

Kaynak: Fatma Kara

Hava Durumuna Göre Ruh Halimiz//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu